Фото: Pixabay

Прољеће је годишње доба акције. Вријеме је то цвјетања и ницања, а најбољи начин за започети прољеће је да припремите довољно простора за све ново што ће се појавити у вашем животу. Прољеће је вријеме за излазак из хибернације. Према древној пракси фенг шуија, битно је и да останете повезани с природом и напредујете заједно с годишњим добима.

Сви ће се, ако већ нису, ових дана бацити на прољетно чишћење, а док чистите размишљајте и о томе како у мјесецима који су пред нама провести што више времена вани, у природи.

У наставку прочитајте и неколико фенг шуи савјета за прољетно чишћење који вам могу помоћи да очистите дом, али и створите темеље за сезону изобиља.

1. Уклоните све непотребне ствари

Неред у вашем дому, ауту, канцеларији требате сређивати током цијеле године, али у прољеће се фокусирајте на то што требате уклонити како би се осјећали активније – на видљиво мјесто ставите рецимо опрему за вјежбање, а одјећу свјетлијих боја такође ставите на видљивију позицију у вашем ормару. Дубинско чишћење кухиње, посебно фрижидера, такођерће учинити да се осјећате невјероватно. Према фенг шуију све то донијеће вам просперитет.

2. Очистите и испод ствари

Прашина се накупља и испод ствари и узрок је стагнације која је у супротности с циркулацијом, а проток, односно циркулација доноси здравље и просперитет.

Темељно чишћење прашине испод кревета, тепиха, кауча доноси здравље и просперитет. Ако је могуће, очистите и површине испод шпорета и фрижидера – на тај начин ћете покренути стагнирајућу енергију и проток. Ова акција ће вам, према фенг шуију, помоћи да покренете заглављена подручја вашег живота.

3. Оперите прозоре

Прозоре многи често занемарују, међутим прање прозора даје нови поглед на живот. Осим прозора, оперите и завјесе. Ти мали поступци чине велику разлику у вашем дому, нарочито ако често отварате прозоре.

4. Поздравите нове идеје

Пређите погледом по својим полицама и видите имате ли на њима неке књиге које вам не требају, а које бисте могли поклонити пријатељима којима ће се свидјети. На тај начин створићете мјесто у вашем дому за нове идеје, односно нове књиге које ће вам бити од користи.

5. Вјежбајте “готовина шуи”

“Исполирајте” ток својих финансија и размислите о новим начинима организације, улагања или уштеде новца. Можете детаљно проучити властити буџет да увијек знате на чему сте, посјетити личног банкара или једносатвно донијети одлуку да ћете све плаћати готовином, посебно ако сте особа која импулсивно вади кредитну картицу. Све то може вам помоћи да прољеће пред вама буде богатије.

6. Нека вам онлине живот буде мало више зен

Интернет је још један “околиш” у којем проводимо пуно времена па и он заслужује прољетно чишћење.

Многи од нас проводе јако пуно времена сурфајући и на друштвеним мрежама. Ту су и интернет банкарство, посао, фотографије, разни рачуни….

Прољеће искористите за освјежавање својих профила новим фотографијама и прољетним бојама, али и одморите од свега тога и вријеме умјесто на друштвеним мрежама проводите у предивној, пробуђеној природи.

7. Сезонска намјера

Умјесто да доносите чврсте одлуке, нека ово прољеће обиљеже неке намјере. То може бити узгој нових биљака, свладавање неког посебног умијећа украшавања писаница или бављење неким спортом, а онда се потрудите да вашу сезонску намјеру односно жељу проведете у дјело и ваш живот биће забавнији, а промјене су увијек добродошле.