Гост вечерашње емисије „Ћирилица“ је Председавајући Председништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик.

Заједно са водитељем, Миломиром Марићем, разговарали су о Републици Српској и о томе какав је однос Међународне заједнице према Републици Српској, а и о томе због чега још није формиран Савет министара.

Дрина би требала да буде граница између Срба. Шта све нису урадили да поделе Србе преко Дрине.

Шта су покушавали да ураде да поделе Србе?

– Покушали су посебне идентитете да наметну. По њиховој квалификацији ми смо босански Срби. Дрина је често била наметнута граница Србима. За нас Србе Дрина није граница. Покушавамо да је релаксирамо и мислим да у последње време то чинимо. Срби су 1991. године конституисали свој политички покрет бранећи српски национални и државни идентитет, и исказујући жељу да се уједине са Србијом. Наравно, четири године рата су учиниле то да је дошло до интервенције Међународне заједнице, правећи нови политички систем у БИХ да ослаби српски политички корпус и Републику Српску која је већ тада била створена. Све то говори да у континуитету постоји на различите начине манифестована жеља да се смањи снага српскога народа у Републици Српској. Република Српска не припада Сарајеву. Она се третира посебно – истакао је Додик.

Зашто није формиран Савет министара? Говори се да је уцена Републике Српске, да Република Српска треба да пристане на Атланске интеграције, па ће муслимани послати свог представника у Савет министара.

– Комплексна је ситуација да би се то разумело. 7. октобра су били избори, формирано је само Председништво Босне и Херцеговине. У Уставу каже да је Савет министара помоћно тело Председништва. То није Влада, али они покушавају да направе Владу од тога. Променили су начин конституисања. Сва унутрашња надлежност дата је ентитетима. Све се то игнорисало, па је направљен Савет министара од девет министарстава. Промењен је начин конституисања, тако што је донесен Закон о Савету министара, где је речено да у том погледу треба да се Савет министара потврди у Парламенту. Раније је Савет министара биран као Председнишво. Е сада није тако, сада иде на Парламент где је потребна већина. Сада Бошњаци покушавају с једне стране одрже те министрее што дуже. Понашају се као да није било избора. Али, Босна је сада у застоју – закључио је Додик.