Фото: Капитал

У Црној Гори имамо дигиталну фабрику гдје суфинансирамо и дајемо подршку стартуп компанијама, то радимо и у „Телекому Србија“, а сада то хоћемо да проширимо и на Републику Српску, рекао је извршни директор за технику компаније М:тел Миодраг Војиновић.

Војиновић је говорио на централном панелу Јахорина економског форума под називом “Како креирати амбијент потребан за развој иновационих компанија”,

Он је истакао да М:тел доста улаже у иновације и образовање радника како би развили сопствене кадрове.

„Имамо преко 300 инжењера, али је првенствено неопходно обезбиједити инфраструктуру. М:тел је прије три године донио стратегију да гради само оптичке приступне мреже и данас имамо преко 50.000 домаћинстава до којих је доведена оптика и преко 20.000 прикључених. То је бољи резултат него у Србији, иако дигитализација касни у односу на Србију“, рекао је Војиновић.

Додао је да је БиХ нажалост веома комплексна и да компанија М:тел има доста проблема због тога, те да је 4Г мрежа уведена тек прошле седмице због административних процедура у добијању лиценци.

„На то заједно треба да утичемо. Данас смо имали демонстрацију 5Г мреже и имаћемо у наредном периоду тестне фазе. То морамо обезбиједити да би имали иновације“, казао је Војиновић.

Додао је да би се дошло до иновације, неопходна је инфраструктура, а затим иду апликативне и технолошке надоградње.

Што се тиче дигиталне фабрике у РС, он је додао да је то једна од идеја како би створили окружење које дозвољава развој иновација, да људи имају расположиве технологије да би могли да раде.

Подсјетио је да М:тел инвестира јако много у РС, од 75 до 100 милиона КМ годишње, те да ће покушати да то одрже.