Посљедњих неколико година веома су популарни текстови о тзв. психичком или менталном „колабирању“ усред константног стреса и посла (сагоријевање – „бурноут“).

Истраживања показују да су они који осјећају да доприносе на свом послу и да имају сврху срећнији, што извршавање дневних задатака чини мање стресним и помаже људима да уживају у послу који обављају.

Проналажење значења у ономе што радите може вас учинити срећнијим. Ако не знате „како да пронађете значење“, ови савјети вам могу помоћи:

Испричајте своју причу

Истраживања су показала да оно што причамо сами себи може одредити како се осјећамо у вези са нашим послом и колико је велика наша страст док радимо. Једном када почнете да размишљате у том правцу да имате контролу над оним што се дешава, ваше самопоуздање ће се побољшати. Ваша каријера је потрага за благом. Прихватањем те чињенице можете промијенити оно што желите да урадите са својим животом, али такође можете промијенити начин на који мислите о ономе што радите.

Фокусирајте се на сврху

Експерти савјетују да проналажење сврхе нема везе са вашом позицијом, нити са тиме гдје се налазите у компанијској хијерархији. Покушајте да увидите све предности вашег посла, као и могућности да напредујете или нешто научите. Једном када поставите себи циљ који има сврху, бићете више мотивисани да га досегнете.

Рад може бити и забава

Испробајте једну вјежбу: запишите шта вам се све свиђа у вашој каријери до сада, као и оно што вам је мрско. Затим, покушајте да идентификујете ставку по ставку – шта је смислено, а шта није. Ова вјежба вам омогућава да научите како да усмјерите своје вријеме и енергију на ствари које вас чине срећним. Умјесто да покушавате да побољшате ствари које „мрзите“ и знате да нисте добри у њима, покушајте да радите оно што вам даје позитивну енергију.