На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/ јутрос се вози по претежно мокрим и клизавим коловозима, а магла мјестимично смањује видљивост на дионицама у котлинама и дуж ријечних токова, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Српске.

На подручју Републике Српске поводом Васкрса и међународног празника 1. Маја забрањен је превоз експлозивних материја, осим превоза пиротехничких средстава за извођење најављених ватромета. Забрана је актуелна до поноћи 29. априла и од поноћи 1. маја до поноћи 2. маја.

Режим вожње измијењен је на дионицама на којима се изводе радови и на тим локацијама саобраћај је регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом.

Саобраћај је измијењен на магистралном путу Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново због изградње мале хидроцентрале Крупац на ријеци Жељезници.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су на магистралном путу Билећа-Подосоје због реконструкције водоводне мреже, на путевима на подручју општине Модрича, на магистралном путу од Бањалуке према Челинцу и Котор Варошу, те регионалним путним правцима Дервиши-Клашнице и Обудовац-Лончари гдје је у току изградња пјешачких стаза.

У Трну је због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе забрањен за теретна возила, док остала возила саобраћају једном коловозном траком.

Режим вожње измијењен је и на аутопутевима Градишка-Бањалука и “9. јануар” од Бањалуке до Добоја због изградње наплатних станица.

Због санације клизишта саобраћај је измијењен на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, док су клизишта успорила саобрачај на регионалним путним правцима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре-Челић.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Обуставе и измјене у одвијању саобраћаја на подручју Бањалуке актуелне су у улицама гдје се одвијају радови.

На дионици ауто-пута Сарајево запад-Сарајево сјевер у ФБиХ до краја мјесеца возила ће саобраћати једном траком због радова на вијадукту Бојник.

Из АМС моле учеснике у саобраћају да поштују постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова у тунелу Врандук два на магистралном путу Зеница-Немила саобраћа се једном траком-наизмјенично. Током дана, због појачане фреквенције возила на овој дионици, долази до формирања дужих колона у оба смјера.

На улазу у Бугојно на магистралном путу Нови Травник-Бугојно саобраћај је обустављен због реконструкције моста. За вријеме радова путничка возила користе алтернативни правац кроз насеља Кула и Кандија. Теретна возила укупне масе изнад седам тона, као и до сада, користе путни правац Травник-Доњи Вакуф-Бугојно.

Успорено, због радова, саобраћај се одвија на путевима кроз Неум, затим на путним правцима Тарчин-Коњиц, Устипрача-Горажде, Семизовац-Вогошћа, улаз у Кључ, Кладањ-Подпакленик, Теслић-Каруше и на раскрсници магистралних путева у Тасовчићима.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута. На прелазу Брчко-Гуња између БиХ и Хрватске из безбједносних разлога затворен саобраћај за теретна возила и аутобусе.

АМС подсјећа возаче да о стању у саобраћају на граничним прелазима Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај могу да се информишу интернет станице или мобилне андроид апликације Савеза.

Возачима се савјетује да прије поласка на путовање ван БиХ преко наведених граничних прелаза провјере тренутно стање саобраћаја и у случају гужви одаберу други, најближи гранични прелаз.