Можда дјелује да је симптоме депресије лако уочити – незаинтересованост за ствари које су особу некада занимале, промјенљиво понашање, повећан апетит (или ништа од тога)…

Али, понекад није лако уочити симптоме, не зато што не постоје, већ зато што су скривени. Дакле, особа може да буде у депресији, а да истовремено нормално иде на посао, виђа се са пријатељима и породицом, и све то са осмијехом на лицу.

Због тога се говори о “насмијаној депресији”, што звучи потпуно супротно, али судећи према психологу др Хајди Мекензи, депресија и осмијех нису међусобно искључиви.

Шта је тачно “насмијана депресија”

“Људи који пате од овог облика депресије често маскирају симптоме који се јављају”, каже др Мекензи.

“Они сваког дана устају, облаче се, појављују се на послу, и имају такву интеракцију са другима да се њом прикрива колико се лоше заправо осјећају”.

Мекензијева истиче да је такозвана насмијана депресија заправо само други назив за високофункционалну депресију, хронични осјећај туге који може да укључује промјене у спавању и апетиту, осјећај безнађа и умор, нападе панике, губитак интересовања за омиљене активности.

Психијатар др Карен Стјуарт истиче да стручњаци намјерно користе термин “насмијана депресија”, како би приближили симптоме људима који другачије можда не би ни схватили да пате од депресије.

И др Мекензи је сагласна са тим и сматра да овај термин може да помогне људима да схвате да депресивне особе нису само они људи који данима остају сами у кревету, са навученим ролетнама.

Неке људе депресије заиста може да “веже” за кревет, док други могу нормално да иду на посао, брину о породици, чак и да се смију, да одржавају смисао за хумор, истиче Мекензи. Претпоставка да вам је сасвим добро јер се не уклапате у стереотипну слику менталних болести може дугорочно да нашкоди здрављу.

Симптоми “насмијане депресије”

Уколико се на крају сваког дана осјећате потпуно исцрпљено, а не знате зашто, али и још неки симптоми могу да укажу на овај облик депресије, судећи према ријечима др Мекензи.

Рецимо, ако вам је велики напор да ујутру устанете, да се спремите и средите, да одете на посао. Са друге стране, када тамо стигнете, понашате се као да сте потпуно задовољни и срећни, али се изнутра осјећате празно и прилично одсутно.

Имате енергије током дана, успјешно балансирате између свих обавеза, али имате проблем да одржите фокус. Када напокон дођете кући, толико сте исцрпљени да занемарујете своје личне одговорности и одмах лијежете у кревет.

Доста мање него раније бринете о себи. Потребно вам је толико енергије да одржите неки минимум бриге о себи, да сте почели да прескачете тренинге, да се храните нездраво, избјегавате позиве пријатеља да се видите…

Константно имате циклусе негативних емоција, било да је ријеч о осјећају кривице, срамоте, нерасположења, или можда критикујете себе да сте превише лијени када немате енергије да нешто урадите.

Уколико код себе примјећујете неке од ових симптома, најприје прво одбаците било какве помисли о стиду, сраму, кривици које повезујете са депресијом. Затим идите код љекара и затражите помоћ, ако сте примијетили да ови симптоми трају дуже од двије недјеље.

Постављање дијагнозе и утврђивање облика депресије је јако важно да би се што прије започела терапија и да бисте се што прије осјећали боље. Вјероватно ће бити потребно мало времена за то, али свакако може да вам буде боље!