На путевима у Републици Српској и ФБиХ јутрос се вози по претежно сувим коловозима, али се возачима савјетује да буду опрезни на дионицама у котлинама и уз ријечне токове због магле која мјестимично смањује видљивост, саопштено је из АМС Српске.

На подручју Фоче данас ће због отварања Алаџа џамије долазити до измјена у саобраћају, па се возачима препоручује да поштују упутства овлаштених лица. Због ове свечаности појачан је саобраћај на путевима из правца Горажда и Сарајева према Фочи.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је на путевима на којима се изводе радови, те је на тим локалитетима обавезно поштивање привремено постављене саобраћајне сигнализације.

Саобраћај је измијењен на магистралном путу Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново због изградње мале хидроцентрале Крупац на ријеци Жељезници.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су на магистралном путу Билећа-Подосоје због реконструкције водоводне мреже, на путевима на подручју општине Модрича, на магистралном путу од Бањалуке према Челинцу и Котор Варошу, те регионалним путним правцима Дервиши-Клашнице и Обудовац-Лончари гдје је у току изградња пјешачких стаза.

У Трну је због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе забрањен за теретна возила, док остала возила саобраћају једном коловозном траком.

Режим вожње измијењен је и на аутопутевима Градишка-Бањалука и „9. јануар“ од Бањалуке до Добоја због изградње наплатних станица.

Због санације клизишта саобраћај је измијењен на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, док су клизишта успорила саобрачај на регионалним путним правцима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре-Челић.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Обуставе и измјене у одвијању саобраћаја на подручју Бањалуке актуелне су у улицама гдје се одвијају радови.

На подручју ФБиХ због радова у тунелу Врандук два на магистралном путу Зеница-Немила, саобраћа се једном траком, наизмјенично. Током дана, због појачане фреквенције возила на овој дионици, долази до формирања дужих колона у оба смјера.

У току је изградња кружног тока на магистралном путу Семизовац-Вогошћа, на улазу у Вогошћу, због чега се саобраћа спорије, уз обавезно поштивање привремено постављене сигнализације.

Режим у одвијању саобраћаја због радова је измијењен и на магистралним путевима у Кључу и Јајцу, затим дионицама Мостар-Читлук, Бусовача-Кисељак, Тарчин-Коњиц /Брадина/, Устипрача-Горажде, Кладањ-Подпакленик и Теслић-Каруше.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута. На прелазу Брчко-Гуња између БиХ и Хрватске из безбједносних разлога затворен саобраћај за теретна возила и аутобусе.

АМС подсјећа возаче да о стању у саобраћају на граничним прелазима Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај могу да се информишу интернет станице или мобилне андроид апликације Савеза.

Возачима се савјетује да прије поласка на путовање ван БиХ преко наведених граничних прелаза провјере тренутно стање саобраћаја и у случају гужви одаберу други, најближи гранични прелаз.