Највећа светска интернет трговина Амазон објавила је да затвара продавницу на кинеском тржишту и да ће у будућности Кинези моћи да купују само стране бреднове путем њиховог портала за глобално тржиште.

Амазон је после 15 година изгубио битку са кинеским конкурентима. Локалних трговаца више неће бити на Амазоновим онлајн полицама.

Највећа светска онлајн трговина ушла је на кинеско тржиште 2004. године, спајањем са кинеском платформом „Јојо“.

Амазон је 2008.године на тржишту интернет трговине у Кини достигао 15 одсто, да би се прошле године свео на свега 0,7 одсто.

Како су временом расле кинеске интернет трговине, тако се смањивао простор за Амазон.

„Алибаба“ и „ЈД. ком“ су прошле године контролисали преко 80 одсто кинеског тржишта онлајн трговине. Ту су и „Пиндуодуо“, „Сијаохонгшу“ и „Ред бук“. Али нема више места и за највећу светску онлајн трговину.

„Можете ли да се борите једнако жестоко и истим методама као локални конкуренти? Да ли подстичете свој тим на исти начин као кинеске компаније? То су све комплексна питања због којих било која америчка компанија може да има проблема у Кини“, рекао је Ли Каифу, оснивач и генерални директор „Синовејшн венчурс“.

Све ово не значи да Амазон потпуно одлази из Кине. Из компаније најављују да ће наставити да улажу у Кини кроз Амазонову глобалну продавницу, „Киндл“ електронске читаче књига и интернет садржај. Иако обустављају продају домаћих производа, Амазон је у Кини заинтересован за прекограничну продају.

„Амазонов прекогранични канал је био добар потез, и тај део компаније је профитаблан и даље расте.

За Кинезе који много троше, Амазон има широк спектар избора у погледу увозних брендова које нуди. Такође, веома се труде да задрже кориснике кроз програме лојалности“, рекла је Цици Ву, аналитичарка тржишта.

Стручњаци кажу да Амазон нема конкурентску предност у Кини у односу на домаће ривале, осим ако не понуди специфичну увозну робу коју не нуде други.

Кинески потрошачи немају потребе да наручују путем Амазона, ако ће им „Тимол“ или „ЈД.ком“ брже доставити исту робу.