У присуству званичника, представника пословне заједнице и инвеститора из БиХ, регије и свијета, данас је, састанком донатора ове међународне финансијске институције пристиглих са 3 континента, почео програм дуго очекиваног Годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Приликом обиласка свих локација одржавања догађаја с представницима медија, министар Шаровић је истакао како очекује да ће се Босна и Херцеговина представити у позитивном свјетлу.

„Нема никаквих проблема у организацији. Само се надамо да ће вријеме бити боље. Делегати, гости и учесници већ пристижу. Већина гувернера је у згради Вијећа министара, гдје имају своје билатералне састанке.”, истакао је Шаровић.

Први дан програма испуњен је бројним догађајима фокусираним на средња и мала предузећа, односно изазове с којима се сурећу, али и њихово међусобно умрежавање. Кроз неколико панела ће бити говора и о примјени различитих технологија у пословању, а у поподневним сатима се одржава и панел са бароницом Цатхерине Асхтон.

„Веома смо сретни што смо у прекрасном Сарајеву и радимо са пословном заједницом и властима како бисмо одржали успјешан Годишњи састанак и пословни форум ЕБРД-а. Изнимно смо задовољни снажним медијским интересом за догађај и увјерени смо да ће то допринијети да Босна и Херцеговина буде на мапи међународних инвеститора. Припреме су успјешно завршене, а ми се радујемо свему што нас очекује наредних дана.“ овом приликом је истакао Аxел Реисерер, шеф одјела за односе с медијима ЕБРД-а.

У наредна 3 дана, у главном граду наше земље ће боравити 3000 представника међународне пословне заједнице, инвеститора, високих владиних званичника (гувернери ЕБРД-а, министри финансија, економије, трезора или Централне банке), те представника организација цивилног друштва.

О бенефитима за приватни сектор говорио је и Душко Радовић, власник компаније Трансфера из сусједне Србије, који је овим путем истакао да је овај догађај добра прилика за локалну привреду.

„Ова конференција је веома важна за регију, с обзиром да су све земље Западног Балкана међусобно повезане. Ја долазим из Србије и већ неколико година сурађујем са Европском банком за обнову и развој. За мене и моју компанију су од великог значаја њихове консултантске услуге, које омогућују раст компанија.“, рекао је Радовић.

У оквиру догађаја, кроз више од 40 догађаја, говора ће бити о бројним темама, као што је пословање малих и средњих предузећа, дигитализација, утицај миграција и зелени градови.

Своје потенцијале и стратешке индустрије, БиХ ће представити на Сесији о потенцијалима за инвестирање у БиХ, под називом „Инвестирајте у БиХ – Инвестирајте у профитабилне пројекте“, која се одржава у четвртак, 9. маја, у згради Парламентарне скупштине БиХ. На овој сесији свим присутнима ће бити представљени и бенефити инвестирања у БиХ, попут географског положаја, повољног правног окружења и трговинских споразума, те пренешена позитивна исуства страних инвеститора.