Док сам предсједник нећу признати независност Косова, поручио је предсједник Србије Александар Вучић страним партнерима.

„Можете само да ме убијете, али то се неће десити. Ево, кажем свима и Енглезима и Немцима – нећу. Срушите ме, али нећу. За петнаест година може да буде неко други председник, али Вучић неће признати Косово“, поручио је предсједник Вучић.

Он је рекао да су покушали да врате нешто од онога што је одавно изгубљено, а онда су видјели снагу великих сила.

Косово је, подсјетио је, прогласило независност 2008. године, а Србија је, каже, успјела да неке ствари врати из ћорсокака и да проба да врати нешто што је одувијек било изгубљено.

У тим настојањима суочили су се , каже, са снагом великих сила, али и притнивицима унутар земље, и са чињеницом да се на различите начине разарала сама могућност да Србија, не Срби, имају нешто од тога.

„Видели смо потом снагу великих сила. Једног дана ћу имати довољно времена да напишем књигу и покажем новим генерацијама како функционишу притисци спољних сила, како иде ангажовање њихових политичких и медијских послушника на територији Србије, Европе и свету, и како се разара свака могућност да Србија нешто има на Косову и Метохији“, објаснио је он.

Он је рекао да је његова компромисна идеја одбачена, а на питање шта је тачно мислио под разграничењем, рекао је – да се успостави праведна и правичнна граница између Срба и Албанаца.

Вучић је рекао да се Београд борио новом политиком и енергијом, већом снагом наше земље у цјелини да проба да врати оно што је одавно увелико изгубљено, али је потом виђена снага великих сила.

Не жели, истакао је, да обмањује српски народ тако што ће лоше да говори о Харадинају и Тачију и стиче популарност тиме, а да замагљује истину.

„Налазимо се у ужасно тешкој ситуацији и не треба нико да се прави луд у овој земљи и око нас, јер сви одлично знају шта се дешава, али свима одговара да измисле новог кривца“, примјетио је.

Каже да му је доста прича попут „ми смо против разграничења, али желимо да дође до помирења“.

„Као да слушам неке наше опозиционе лидере, бивше власти, као да када сте на избору мис света, где сви кажу да су за мир у свету. Празне приче слушам и гледам већ месецима, а када их позовете да говоре о решењу за КиМ, понуде нема. Једини разговор се своди на то да сам издајник, да сам ђубре који ће да потпише капитукацију у Берлину“, истакао је Вучић.

Упитан какво је рјешење тачну нудио, ко га је одбио и какве ће последице бити, он је поновио да нико није хтио да га чује.

„Одбијено је тако што нико није хтео да чује. Како мислите да понудим целом народу оно што нико није хтео да чује? Одбијена је идеја о границама између Срба и Албанаца. Чини ми се да се сви праве људи. Каква измена граница? Ја кажем да ми немамо јасну границу, имамо једно што пише у Уставу, а на терену је нешто сасвим другачије. Смаррао сам да је важно да се нађе компромисно решење, не заносећи се празним јуначким причама“, објаснио је.

„Зашто говорим на овако оштар начин?“, запитао је и одговорио:

„Хоћу да пробудим људе. Покушао сам нешто што је тешко, али је најбоље за нас. Нисам успео, јер су сви рекли да не ваља решење, а нису га ни чули. Био сам изложен најбруталнијој кампањи, а нико није ни чуо“.

На питање да ли то значи да је Србија изгубила Косово, Вучић је рекао да се шест година бори као лав и да не да никоме да подигне глас за Србију, а да је не доведе у ситуацију да буде бомбардована.