Фото: Драган Реновица

У оквиру пројекта из програма – Green econimic development – project environment-GEDEnv UNDPBiH, Основна школа „Соколац“ ушла је у завршну фазу радова, који су обухватили адаптацију кровне конструкције и фасаде. У складу са временским условима радници фирме „Техноградња“ планираном динамиком врше поменуте радове, који ће бити завршени најкасније до 20. маја. Како је за нови број „Соколачких новина“ навела директорица Дивна Јанковић, поред реконструкције, према плану и програму, школа обавља редовне активности.

– Ученици деветих разреда, 9. и 10. априла, радили су тестове пробне матуре, с тим да ће 5. и 6. јуна, бити спроведена експериментална мала матура из ова два предмета. Ове године тестирање је спроведено у 93 школе, како би се имао увид са каквим предзнањем ученици завршавају основно школовање. Према Стратегији образовања Републике Српске, сљедеће године ће бити спроведена експериментална мала матура. Школске 2020/21. године, мала матура ће да буде уведена као обавеза у девете разреде основних школа и полагаће се тестови из математике и српског језика – додала је Јанковић.

Током априла, основци су били дио бројних школских такмичења. Поред регионалних такмичења у атлетици и хемији, које је одржано у Сокоцу, ученици су своје знање показали у информатици, српском и руском језику, вјеронауци и физици. Ученица соколачке школе Наташа Копривица, на регионалном такмичењу из руског језика, одржаном у Рогатици, подијелила је прво мјесто са ученицом из Калиновика.

Фото: Соколац-срце Романије

У складу са Годишњим програмом рада, ученици петих разреда у оквиру пројекта „Школа у природи“ боравиће први пут на Златибору. Према ријечима директорице, добили су сагласност Министарства породице, омладине и спорта РС, да путују изван граница Српске. У оквиру једнонедјељног програма наставе ван школе, дјеца ће имати прилику да се упознају са садржајима које нуди овај туристички центар.

Рођена 27. априла 1988. године у Сокоцу. Након основне школе и гимнaзије, на Факултету политичких наука у Бањалуци, завршила студије новинарства 2011. године. Магистар новинарства од 2015. године. Запослена у Инфо центру од 2012.године.