Удружење произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ освојило је двије златне медаље за млади димљени кајмак и димљени суви сир на 86. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске истичу да су овакви сајмови прилика за афирмацију аутохтоних производа и удружења.

Удружење произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ посједује сертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва, којим се признаје право заштите скоруп-кајмака у 29 земаља свијета, што укључује и девет земаља чланица ЕУ.

Заштитом географског поријекла створени су предуслови за развој препознатљивог бренда романијског скоруп-кајмака, што ће омогућити лакши пласман и препознатљивост на страним тржиштима.

Са свечаног отварања Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду

Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду окупио је све значајне актере агробизниса и представнике привредних грана које се наслањају на пољопривреду у овом дијелу Европе, али и из 60 земаља, са свих континената.

Највећој и најзначајнијој смотри аграра у централној и југоисточној Европи, осим чланица удружења „Романијски скоруп-кајмак“, присуствовао је и помоћник министра Мирослав Бојић са сарадницима из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди – Подручна јединица Соколац, при Министарству је од 2014. године преузео сву одговорност да својим капацитетима помогне Удружењу у остварењу циља заштите.

Из Удружења „Романијски скоруп-кајмак“ су изразили захвалност Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за подршку, те Међународној финансијској корпорацији, чланици Групације Свјетске банке, за стручну и финансијску помоћ пруженој кроз Пројекат унапређења пословне климе и приступа тржишту – ИЦАМ, који финансира Влада Велике Британије.

У Удружењу кажу да је пројектом подржан низ активности, од прикупљања документације и средстава потребних за заштиту географске ознаке, како на домаћем тако и на међународном тржишту, до маркетиншких активности представљања производа.

Ове активности ће, сматрају у Удружењу, омогућити економско оснаживање жена у руралним подручјима којима је продаја Романијског скорупа-кајмака једини извор прихода.

Циљ је имати позитиван утицај на ширење произвођача Романијског скорупа-кајмака, односно младих жена у руралним подручјима које кроз стандардизован начин производње и квалитета овог аутохтоног производа могу доћи до финансијских прихода, односно ширење чланства Удружења.

Економско оснаживање жена из руралних подручја има позитиван утицај и на ширу друштвену заједницу, поготово у дефинисаном географском подручју гдје се производи Романијски скоруп – кајмак, односно општинама Соколац, Хан Пијесак и Рогатица, напомиње се у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.