Република Сјеверна Македонија је коначан приједлог новог имена те бивше југословенске републике, објавио је портал Телма, позивајући се на дипломатске изворе.

Како наводе, о томе су сагласност постигли шефови дипломатија Грчке и Македоније, Никос Коцијас и Никола Димитров.

Договореним именом двојице министара требало би да буде стављена тачка на овај 27 дуг грчко-македонски спор.

Очекује се, како се наводи, да споразум у 11 тачака сутра верификују премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, најприје у телефонском разговору, што би био увод за њихов сусрет у Преспи, гдје би споразум био озваничен.

Позивајући се такође на незваничне изворе, Телма пише да ће Македонија у јуну добити датум за почетак преговора о прикјлучењу ЕУ, са или без коначног споразума са Грчком.

Македонија ће, наводи се, отворити преговоре и без договора с Грчком под условом да се дијалог о имену оконча до децембра, с тим што би у септембру или октобру, према Телми, највјероватније 8. септембра, био одржан референдум на којем би се и грађани изјаснил о новом имену.

Опозициона конзервативна грчка странка Нова демократија позвала је данас Ципраса да не пристане да Македонија добије унапријед „зелено свјетло“ за отварање преговора са ЕУ и прикључење НАТО.

„Незамисливо је да Грчка, послије успјешних преговора, унапријед положи оружје“, рекла је портпарол Нове демократије Мариа Спираки.