Потребно: 20 цветова зове; 1 литар воде; 800 г шећера, сок од 1 лимуна.

Припрема: У 1 литру хладне воде потопити 20 цветова свеже зове. Нека стоји на хладноме месту, али не у фрижидеру, 24 сата. Процедити, додати 800 грама шећера и сок од 1 лимуна и оставити да одстоји још 24 сата. Повремено промешати, да се шећер растопи. Процедити кроз дуплу газу и сипати у боце.

Овај сок се пије разређен са водом, а можете користити и минералну газирану воду за припрему сока.

Мај је време за цветање зове. Берба ових цветова се врши по сувом и лепом времену и у време пуног цветања зове. Веома је битно да нађете процветало дрво зове које је удаљено од улице или неког вида загађења. Цвет по цвет берите и стављајте у кесу како би се сачувала њихова чистоћа и свежина.

Сируп од зове је традиционалан напитак наших предака. Осим што се од мешавине сирупа и воде добија укусан сок од зове, он је уз то и лековит.

Цветови зове изузетно су богати глукозом, танинима, флавоноидима, каротенима, рутином и витамином Ц. Бобице зове садрже алкалоиде, каротене, танине, органске киселине и витамине А, Б и Ц.

Претпоставља се да су флавоноиди које садржи зова одговорни за већину њених лековитих својстава. Флавоноиди су моћни антиоксиданси који штите наше тело од оштећења. Због тога се зова користи у лечењу дегенеративних болести и као превенција карцинома.

Велики је савезник у спречавању грипе и прехладе јер јача имунитет. Осим тога, зова има антивирусно и антимикробно деловање.

Ако осећате да ћете добити грипу, попијте чај од осушених цветова зове или једноставно пијте домаћи сок од зове. Ова биљка је корисна код астме и упале дисајних путева, јер олакшава дисање и помаже код искашљавања.

У пролеће цвет зове можете користити као средство против поленских алергија. Она има и детоксикацијско деловање јер поспешује излучивање токсина из лимфних жлезда.

Ова биљка може помочи код акни, чирева, коњунктивитиса и кожног осипа. Осим као лаксатив, делује и као диуретик те доприноси здрављу бубрега. Kористи се у стањима где је потребно јаче знојење.

Због тих својих лаксативних, диуретичких и детоксикацијских својстава одлична је као помоћ у мршављењу.