Лозинке су трн у оку свима, поготово ако их редовно мијењате и трудите се да нису баш најједноставније попут 123456.

Иако бројне технолошке компаније већ годинама најављују свијет без лозинки и “сигурније” начине штићења приватности података, добре старе лозинке и даље су најраширеније.

Међутим, “Microsoft” је потихо потврдио како ће за 800 милиона корисника њиховог оперативног система Windows 10 лозинке ускоро постати ствар прошлости.

Тачније, Јогеш Мехта је на службеном блогу најавио увођење ФИДО2 цертификата, чиме ће “800 милиона људи који користе Windows 10 бити корак ближе свијету без лозинки”.

Мехта је најавио како ће у склопу мајског ажурирања Windowsa 10, Windows Hello постати аутентификатор ФИДО2 цертификата. ФИДО (Fast Identity Online) удружење је које кроз отворене стандарде развија технологије које би могле замијенити лозинке. ФИДО2 је стандард који омогућава улоговање захваљујући снажној енкрипцији, много јачој од обичне лозинке.

Како Windows Hello користи препознавање лица за аутентификацију корисника Windows 10, додатни цертификат значи да ће подаци бити још безбједнији, али не и да ће корисници моћи у потпуности заборавити на лозинке.

Иако ће кориштење ФИДО2 цертификата олакшати кориштење Windowsa 10, лозинке су и даље ту као технологија коју подржавају све платформе и сви сервиси.

Стручњаци за безбједност, који због све чешћих крађа лозинки и корисничких података заговарају развој нових начина аутентификације, ипак упозоравају како би корисници уз класичне лозинке требали користити и двостепену аутентификацију те додатне начине аутентифкације како би заиста били сигурни да су њихови подаци заштићени.