И сама помисао губитка зуба у позним годинама може бити застрашујућа, али то је нажалост ствар с којом се многе одрасле особе суочавају. Више од четвртине одраслих особа изгуби све своје зубе до 74. године.

Стоматолошки имплантати могу бити рјешење проблема, али могу бити јако непријатни поготово ако се не прилагоде устима. Међутим, нова техника може помоћи људима да им израсту нови зуби за само 9 седмица и то уз помоћ властитих матичних ћелија, пише Бригхт Сиде.

Наиме, према магазину Journal of Dental Research, истраживачи су извели експеримент на 22 пацова. Након што су фактори раста имплантирани у уста штакора, нови коштани материјал регенерсан је и интегрисан унутар девет седмица. Према истраживачима, ово је први пут да се овакве структуре регенеришу у живом организму.

Уколико се овај третман покаже успјешним биће то један од најуспјешнијих медицинских подухвата, али и исплатљивије рјешење за пацијенте који себи не могу приуштити зубне имплантате.

За сада су нажалост зубни имплантати једина добра замјена која може помоћи људима који су изгубили зубе. Имплантати могу бити болни, захтјевају дуг процес излечења и често се не прилагођавају старењу уста, што може узроковати да имплантат потпуно пропадне.

Међутим, ова нова алтернатива би ускоро могла постати стварност. Универзитет Цолумбиа који је извршио ова истраживања поднио је патентне пријаве за ову нову технологију и тражи начине како учинити процес комерцијално доступним.