Срце и душа Романије пред моштима Чудотворца (ВИДЕО)

11. поклоничко путовање манастиру Острог

Фото: Бојана Арбиња

Бројни вјерници окупили су се синоћ у порти цркве Светог пророка Илије у Сокоцу како би на празник Светог Василија дочекали групу од 28 ходочасника 11. поклоничког путовања манастиру Острог. Након вечерње молитве присутне вјернике и ходочаснике пригодном бесједом поздравио је старјешина цркве Светог пророка Илије, протојереј ставрофор Илија Чупић. Ходочаснике који су стајали обучени у боје српске тробојке, поздравио је ријечима да је то најљепша „жива застава “ коју је видио.

Овогодишњем поклоничком путовању придружили су се и ходочасници са Пала и Источног Сарајева. Драгана Мутабџија није крила задовољство што је успјела у овом подухвату.

– Мој сестрић већ другу годину заредом одлази на поклоничко путовање. Супруг и ја, одлучили смо да кренемо ове године заједно са ходочасницима из Сокоца. Осјећај је предиван. Потребно је много снаге да би се пребродила сва искушења током шест дана пута, али на крају задовољство које човјек осјети ријечима је неописиво, казала је Мутабџија.

Фото: Бојана Арбиња

Тијана Драшко са Пала кренула је на ходочашће први пут. Истиче да је то непоновљиво искуство, те је позвала све који имају жељу да крену заједно са ходочасницима, јер је то доживљај који се памти читав живот.

– Када се дође до манастира Острог, све невоље и муке се забораве. Бол који нас прати током пута у једном трену нестане. Осјећај је незабораван, када сви заједно са хиљадама вјерника дочакамо празник Чудотворца. Поручила бих свима да се одваже и да крену пут Острога. Уз јаку вјеру, сигурна сам да ће успјети у томе, казала је Драшко.

Сокочанину Младену Вукосављевићу био је ово седми пут како иде да се поклони моштима светитеља. Како каже, свако ново путовање је једна нова прича.

Фото: Бојана Арбиња

– Из године у годину упознајем нове пријатеље. Данас је то велика породица. Иако сам већ седам пута прешао овај свети пут, ово сигурно неће бити посљедњи. Настојаћу да и идуће године поново кренем. За овај пут, како наш слоган гласи, јесте потребно доста труда, али кад стигнемо под Острошке стијене, заиста се дешавају чуда која је тешко описати. Доласком испред манастира ниједан ходочасник није могао сакрити сузе, што је незаборавна слика, казао је Вукосављевић.

Дејан Елез, изразио је задовољство што је све већи број оних који подржавају идеју зачету прије 11 година. На 11. рођендан ходочашћа поручио је да се нада да ће ова лијепа прича трајати вијековима.

– Захвалио бих се свима који су на било који начин помогли наш одлазак. У нашем подухвату не би успјели сами, да не постоје пријатељи и спонзори који нас подржавају већ годинама, казао је Елез.

Ходочасници су и ове године прешли пут дуг 230 километара, како би уз милост Божију стигли и поклонили се моштима Светог Василија Чудотворца.

Бојана Марковић
Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.