Од укупно регистрованих 1.035 пољопривредних газдинстава у прошлој години на подручју општине Соколац, до сада су се за регресирано гориво пријавила само 252 пољопривредника, рекао је Срни виши стручни сарадник за пољопривреду у овој општини Славиша Кнежевић.

Према његовим ријечима, у општинској пољопривредној служби очекују да ће се у наредних дан-два пријавити још стотињак пољопривредника, што значи да је ове године у односу на прошлу за овај вид постицаја заинтересовано свега 30 одсто пољопривредника.

Он је навео да је ће за власнике тих 252 пољопривредна газдинства, која су ове године остварила право на регресирани дизел, бити испоручено укупно 174.500 литара горива потребних за око 1.745 хекатра обрадиве површине.

“Ове године интересовање за регресирано гориво исказали су стални произвођачи млијека и власници већих пољопривредних површина, јер мањи пољопривредници са ситним набавкама механизације и опреме цијене да немају разлога за додатно регистровање својих газдинстава”, наводи Кнежевић.

Он каже да је потврде за регресирано дизел-гориво до сада преузело око 200 пољопривредника и да ових дана очекују још педесетак оних који су у први мах испунили услове за тај вид постицаја.

Кнежевић очекује да ће Министарство за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске до сутра, Одјељењу за привреду и финансије, односно пољопривредној служби општине Соколац, доставити имена још стотињак пољопривредника који су накнадно ажурирали податке о својим газдинствима у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/, измирили обавезе према Пореској управи и противградној заштити у складу са Правилником о подстицајима за развој пољопривреде у Српској за ову годину.