Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Већина путева у Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) јутрос је проходна, али густа магла смањује видљивост на подручју Мркоњић Града, Горњег Подриња, те уз ријечне токове Саве, Лашве и Спрече, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Опасност од одрона повећана је на дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, па се возачима препоручује максимална опрезност.

На путевима на којима се изводе радови саобраћај је регулисан привременом саобраћајном сигнализацијом чије је поштивање обавезно.

Режим вожње измијењен је и на аутопутевима Градишка-Бањалука због изградње наплатних станица “Чатрња”, “Нова Топола” и “Александровац”. Планирано је да радови трају до 30. јуна.

Саобраћај је измијењен на магистралном путу Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново због изградње мале хидроцентрале Крупац на ријеци Жељезници.

Измјене у одвијању саобраћаја актуелне су на магистралном путу Билећа-Подосоје због реконструкције водоводне мреже, на путевима на подручју општине Модрича, на магистралном путу од Бањалуке према Челинцу и Котор Варошу, те регионалним путним правцима Дервиши-Клашнице и Обудовац-Лончари гдје је у току изградња пјешачких стаза.

Због одрона саобраћај се одвија једном траком, наизмјенично, на дионици регионалног пута Подградци-Мраковица на локалитету Вучјак и на регионалном путу Цапарде-Шековићи, у мјесту Жељезник.

У Трну је због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе забрањен за теретна возила, док остала возила саобраћају једном коловозном траком.

Због санације клизишта саобраћај је измијењен на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, док су клизишта успорила саобрачај на регионалним путним правцима Карановац-Кнежево у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре-Челић.

Обуставе и измјене у одвијању саобраћаја на подручју Бањалуке актуелне су у улицама гдје се одвијају радови.

На подручју ФБиХ данас ће од 12.00 до 14.30 часова због међународне бициклистичке трке “Тузла 25. мај” возила саобраћати успорено у смјеру кретања учесника на релацији магистралног пута Тузла-Тојшићи-Калесија-Мраморови-Сапна-Калесија-Тојшићи-Тузла.

Једном траком наизмјенично саобраћа се у тунелу Врандук два, на магистралном путу Зеница-Немила, гдје се изводе санациони радови. Током дана, због појачане фреквенције возила на овој дионици, долази до формирања дужих колона у оба смјера.

У току су и радови на санацији тунела Орманица на магистралном путу Сребреник-Орашје, гдје се саобраћа једном траком, наизмјенично.

Због санационих радова од понедјељка 20. маја биће обустављен саобраћај на регионалном путу Тромеђа-Звировићи за сва возила, осим за возила градилишта и локалног становништва.

Када је ријеч о граничним прелазима, јутрос нема задржавања. И даље је због безбједносних разлога на снази забрана саобраћаја за теретна возила и аутобусе преко граничног прелаза Брчко-Гуња, између БиХ и Хрватске.

АМС подсјећа возаче да о стању у саобраћају на граничним прелазима Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај могу да се информишу интернет станице или мобилне андроид апликације Савеза.