Фото: Дадо Рувић

На Сокоцу ће у уторак, 21. маја, бити обиљежен Дан Прве пјешадијске и Друге моторизоване романијске бригаде, кроз које је прошло око 15.000 бораца, а погинуло више од хиљаду.

Тим поводом у 10.00 часова у Цркви Светог пророка Илије биће служен парастос.

Полагање вијенаца на централно спомен-обиљежје на Сокоцу, на коме су исписана имена 1.250 српских бораца, планирано је у 11.15 часова, а посјета спомен-соби је у 11.30 часова.

Предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Жељко Лалић у изјави Срни је подсјетио да је Прва романијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и да је била на ратиштима широм бивше Југославије до избијања рата 1992. у БиХ.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању ће присуствовати породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци, представници града Источно Сарајево, општина и општинских борачких организација шире романијске регије.

Поводом обиљежавања 27 година од оснивања двије романијске бригаде Војске Републике Српске планиран је културно-умјетнички програм.