Фото: Depositphotos

Општина Будва планира да уведе ред у свакодневно функционисање града. Тако по угледу на суседну Хрватску планира да уведе казне за шетњу без мајице у износу од 500 евра, а за шетњу у купаћем костиму 600 евра. Они који једу и пију на јавној површини биће кажњени са 700 евра.

Надлежне службе у Будви позвале су грађане да због значаја Одлуке о комуналном реду у свакодневном функционисању града, грађана, привредних субјеката, туриста, као и њиховог односа према заједничким јавним површинама, у што већем броју помогну својим сугестијама у креирању нацрта Одлуке о комуналном реду, јавља РТС Будва, а преноси Радио-телевизија Црне Горе.

„Важност ове одлуке као и правила и ограничења понашања на јавним површинама могуће је сагледати у одлукама градова суседних држава где је, примера ради, на Хвару туристима истакнуто обавештење о правилима и казнама које их очекују у случају непримереног понашања, па тако за шетњу без мајице, предвиђена је казна од 500 евра, у купаћем костиму 600 евра, док казна за јело и пиће на јавној површини износи 700 евра“, навели су из надлежних општинских служби.

Одлуком се, како кажу, могу прописати и разна, друга правила понашања која би регулисала комшијске проблеме паркирања, сушења веша, одлагања смећа, изгледа зграда, гласне музике итд.

Како ова одлука произлази из Закона о комуналним делатностимам из надлежних општинских служби истичу да је потребно да сви грађани узму учешћа у њеном формирању.

„Због горе наведеног Јавни позив за претходно консултовање трајаће два месеца, како би се припремио нацрт одлуке о комуналном реду који ће бити на јавној расправи у продуженом року, да би сва заинтересована лица кроз ову одлуку могла решити проблеме који до сада нису били дефинисани постојећим прописима“, кажу надлежне општинске службе.