Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је, поводом Међународног дана породице – 15. маја, расписало ликовни конкурс на тему „Моја породица“. Допис је упућен предшколским установама широм Српске, а у конкуренцији од 620 приспјелих радова, друго мјесто припало је шестогодишњем Сергеју Маловићу из Сокоцу.

Према ријечима директорице Установе за предшколско васпитање и образовање Соколац Биљане Косорић, на конкурс је послато неколико цртежа соколачких малишана.

– Одабрали смо неколико најбољих радова и очигледно нисмо погријешили. Конкуренција је била велика, али је на понос нас у вртићу и цијеле општине, Сергеј освојио друго мјесто. Награда је новчана, у износу од 750 КМ. Половина новца иде дјечаковој породици, а половина нашој Установи за куповину дидактичког материјала – казала је Косорић и пренијела нам утиске да је Сергеј пресрећан.

На централној манифестацији поводом Дана породице, која је одржана 23. маја у Прњавору, уручене су награде за најбоље радове. У прњаворском Центру за културу, пригодан програм припремили су малишани из вртића и школа, а манифестацију је отворила министар породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић.

Међународни дан породице прогласиле су УН 1993. године, а у свијету је први пут обиљежен 15. маја 1994.године.