Да ли сте знали како позитивно пас утиче на човека? Он је ваш најискренији друг, он вас тера да се крећете, да комуницирате са околином, да вам измами осмех на лице!

Терапија љубављу коју нам пружају кућни љубимци у многим се случајевима сматра делотворнијом од било каквог лека, и то не само кад су у питању људи који пролазе неке тешке тренутке или су слабијег здравља, него посебно за старије особе.

Пси и други кућни љубимци могу јако користити старијима, јер им пружају нешто о чему ће бринути и што ће волети, а истовремено им праве друштво што је посебно добро за оне који живе сами. Понекад је баш пас тај због ког ћемо устати раније из кревета.

Понекад желимо да причамо баш о нашем кућном љубимцу. Понекад желимо да причамо и са њима. Научници сматрају да нам они могу помоћи у склапању нових познанстава и пружити друштвену укљученост коју старијим људима иначе није лако остварити.

Све то скупа придоноси смањењу осећаја самоће и евентуалне појаве депресије. Оно што је битно знати је да усамљеност НЕ СМЕ да буде искључиви разлог набавке кућног љубимца! Међутим, управо је кућни љубимац многим људима вратио животну радост.

Осећај да су некоме потребни и да своје време корисно проводе. Уосталом, распитајте се! Људи који живе са животињама говоре о позитивној животној промени која је уследила након што су набавили љубимца. Животиње немају осећај самосажаљења и веселе се сваком дану. Они своју радост преносе спонтано и на нас, а нарочито нам желе помоћи кад се осећамо лоше.