Већина грађана у Републици Ирској изјаснила би се за уједињење са Сјеверном Ирском када би гласање данас било одржано.

Ово су показале анкете које су урадиле ирске телевизије РТЕ и ТГ4. Током истраживања, које је обављено на биралиштима на којима се гласало за ЕП, испитано је 3 000 грађана.

Они су одговарали на питање “да ли би гласали за или против уједињене Ирске да се то гласање одржава сутра”, преноси бриселски Политико.

Резултати су показали да је 65 одсто испитаника одговорило са “да”, а 19 одсто “не”, док је оних који нису жељели да се опредијеле или су одбили да гласају било 15 одсто.

Према споразуму из Белфаста из 1998. године, којим је окончан вишедеценијски сукоб између пробританских униониста и ирских националиста, Сјеверна Ирска има могућност да уз помоћ референдума напусти Велику Британију и придружи се Републици Ирској.

Од како је Велика Британија гласала за напуштање ЕУ 2016. године, ставови о уједињењу су се промијенили, тим прије што Брегзит није имао подршку већине у Сјеверној Ирској и јер пријети да изазове економску нестабилност и поново уведе веома непопуларне границе на острву, указује портал.

Једно друго истраживање, спроведено у Сјеверној Ирској, показује да подршка о останку у Британији зависи од исхода Брегзита.

У случају Брегзита без споразума, идеја о уједињеној Ирској има већину, док је останак у Британији популарнији уколико се Брегзит не спроведе.

Анкета показује да, ако британски парламент усвоји споразум о Брегзиту, обје идеје имаће подједнаку подршку.