Фото: Дубравка Чоловић/РАС Србија

На већини путева у Републици Српској коловози су мокри и клизави, а мјестимична магла смањује видљивост на путевима у котлинама, уз ријеке и преко превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона камења и земље на коловоз.

У току је постављање камера за контролу брзине на ауто-путу Градишка-Бањалука, локалитет Маховљанске петље, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја.

На истом ауто-путу, због изградње наплатне станице “Чатрња” измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је изградња и спровођење привременог система наплате путарине на ауто-путу “9. јануар”, Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја.

Режим у одвијању саобраћаја, због радова, измијењен је на дионици магистралног пута Бањалука (Ребровац)-Челинац и на дионици Челинац-Котор Варош. Саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

Саобраћај се на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново, одвија наизмјенично, једном траком, због изградње мале хидроелектране Крупац на ријеци Жељезници.

Због деминирања терена на деминерском радилишту “Клакари Доњи осам, 13 и 14”, општина Брод, долази до привремених обустава саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак радним данима од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је санација клизишта на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, због чега је саобраћај измијењен.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре (Мачковац)-Челић.

Саобраћај је због покретања клизишта, потпуно обустављен на локалном путу Сводна-Брезици, општина Нови Град.

У Бањалуци је због изградње кружне раскрснице, на дионици регионалног пута Бањалука (Рударска)-Стари Мајдан и на споју са улицама Момчила Поповића и Др Јована Рашковића измијењен режим у одвијању саобраћаја.

Саобраћај је забрањен свим возилима у Улици Гаврила Принципа, на дијелу од Зеленог моста до Улице Милоша Обилића, те у Улици Бранка Мораче, на дијелу од Зеленог моста до Козарске улице у Бањалуци, осим возилима станара.

У Федерацији БиХ на дионици А-1 Сарајево запад-Лепеница, због санације клизишта на локалитету Бан Брдо, саобраћај је у тунелу Игман и на мјесту радова преусмјерен из возне у претицајну траку.

Због радова у тунелу “Врандук два”, на магистралном путу Зеница-Немила, саобраћа се једном траком-наизмјенично, а током дана, због појачане фреквенције возила на овој дионици формирају се дуже колоне у оба смјера.

На граничним прелазима у БиХ тренутно нису евидентирана дужа задржавања.

На граничном прелазу Брчко-Гуња забрањен је саобраћај за теретна возила и аутобусе због безбједносних разлога.