Специјалне јединице ЊСО (некадашње РОСУ) упале на територију све четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије. Ухапшено најмање 19 особа српске и бошњачке националности. Има повређених. Срби на северу Космета су узнемирени. Најтеже било у Зубином Потоку где су специјалци неколико пута пробили барикаде које су поставили Срби. Председник Србије Александар Вучић наредио стављање свих јединица Војске Србије у стање пуне борбене готовости. У приправност стављене специјалне и посебне јединице МУП-а. Кфор поручује да људи треба да остану мирни и да немају чега да се плаше. Западне силе оцениле да је реч о прекорачењу мера, навео председник Вучић.


ИЗ МИНУТА У МИНУТ

14.15 – Из касарне Војске Србије у Краљеву нешто пре 14.00 почела је да излази колона војних возила, пуних људи и опреме. У касарну је, непосредно пре кретања колоне, стигао министар одбране Александар Вулин, преноси Танјуг. „Миг 29“ надлетео је данас Нови Пазар у правцу Копнене зоне безбедности.

14.00 – Двојица Срба, рањених јутрос у Зубином Потоку, стабилно су и ван животне опасности, рекао је Танјугу заменик директора КБЦ Косовска Митровица, др Златан Елек. Он има информацију и да је бивши припадник српске полиције преминуо у Лепосавићу од последица срчаног удара када је чуо за догађаје.

13.54 – Председник Српске листе Горан Ракић најавио је да ће сутра у подне на Тргу у Северној Митровици бити одржан протестни митинг Срба. О даљим корацима одлучиће се у току дана, додао је Ракић.

12.45 – Председник Вучић је у Скупштини саопштио да су велике западне силе реаговале и рекле да акција косовских специјалаца нема везе са борбом против корупције, већ да је реч о прекорачењу мера. Председник претпоставља да су се јединице ЊСО повукле после упозорења западних сила. Оценио је да то добра вест. Захвалио се „јунацима из Зубиног Потока“ који су се супротставили јединицама специјалне полиције. Ухапшено најмање 19 особа, рекао је председник и додао да су раније информације говориле да их има више.

12.30 – Полицијске операције не смеју да ослабе напоре за нормализацију и морају имати поверење свих заједница на Косову, саопштила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич. Руски МИП оцењује да је реч о још једној провокацији Приштине.

12.12 – Председник Косова Хашим Тачи оценио је да је данашња акција на северу Косова усмерена на сузбијање криминала, што је добро за све грађане Косова, и да је институцијама које спроводе закон и одржавају ред потребно највеће поверење и подршка читавог друштва.

12.04 – Специјалне јединице косовске полиције напустиле су подручје Зубиног Потока после операције која је трајала више од пет сати, у којој су ухапсиле пет лица, тукли локалне Србе, претресали куће, ломили и правили штету, рекао је Танјугу локални полицијски званичник, који каже да грађани сада утврђују размере причињене штете.

11.54 – Две особе рањене у Зубином потоку довезене су у КБЦ у Косовској Митровици. У току је дијагностиковање како би се утврдило о каквим је повредама реч. У КБЦ имају информацију да је још једна особа повређена у Зубином Потоку.

11.44 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да Приштина, у оквиру наводне акције борбе против корупције, осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију, док Србе и Бошњаке „пребијају, везују и одводе као стоку“.

11.35 – Командант Кфора италијански генерал Лоренцо Д’Адарио је због „политичке осетљивости тренутка“ позвао све стране на КиМ да мирно и одговорно решавају спорове, без икакве употребе силе или насиља. „Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше“, стоји у званичном саопштењу Кфора, прослеђеном Танјугу.

11.29 – Новинар телевизије Прва Зоран Максимовић нападнут је код Зубиног Потока, преноси Танјуг. Према информацијама те телевизије, припадници ЊСО зауставили су Максимовића и оштетили му аутомобил.

11.22 – О догађајима на северу Косова и Метохије извештавају и светске агенције.

11.15 – Члан Српске листе и заменик косовског министра унутрашњих послова у оставци Милан Радојевић рекао је за РТС да је тренутно најтежа ситуација у Зубином Потоку где од почетка долази до спорадичних сукоба мештана и косовске полиције. Према незваничним информацијама, неколико особа је повређено а међу њима је и руски држављанин, иначе радник Унмика.

10.44 – Председник Србије Александар Вучић је у Скупштини рекао да су до сада у акцији Приштине ухапшена 23 лица српске и бошњачке националности. Косовски специјалци су упали на север КиМ са укупно 73 возила. Ако дође до било каквог озбиљнијег угрожавања поретка и живота Срба на КиМ Војска Србије ће заштити народ, истакао је председник. Потврдио да су војне и полицијске јединице у пуној приправности.

10.32 – У касарни Војске Србије у Краљеву примећена активност оклопних возила.

10.29 – Према незваничним информацијама, до сада је ухапшено седам полицајаца, јавља дописник РТС. Ситуација у Косовској Митровици је мирна. Подручје надлеће хеликоптер Кфора. Косовски председник Хашим Тачи састао се са припадницима сигурносних структура.

10.07 – Дописник РТС-а који је у Косовској Митровици јавља да до Зубиног Потока не може да се стигне јер су блокирани прилази том месту. Припадници РОСУ су пробили неколико барикада које су поставили Срби. Полиција је користила сузавац, шок-бомбе и пуцала је из ватреног оружја. Срби постављају и четврту барикаду а полиција покушава да се пробије до центра Зубиног Потока.

10.00 – У Лепосавићу нема сирена али је ситуација напета. Нема окупљања грађана, јавља дописник РТС-а. Примећене су снаге Кфора у околини Лешка. Још се не зна да ли има ухапшених у Лепосавићу али јутрос су виђени припадници РОСУ који су ушли у место са двадесетак возила.

09.55 – Приштински медији јављају да је током акције рањен и један припадник Косовске полиције али да он није у животној опасности.

09.50 – Кфор потврдио да је у току операција Косовске полиције која се по налогу Тужилаштва у Приштини одвија на целом Косову. „Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом“, каже портпарол Кфора Винченцо Грасо.

09.30 – У току седница Савета за националну безбедност, сазнаје РТС. Председник Вучић упозорио пресдставнике ЕУ да ће Србија реаговати ако се РОСУ не повуче, примећени покрети Војске и полиције на КиМ.

09.21 – РТС сазнаје да су у Зубином Потоку припадници РОСУ пробили три барикаде које су поставили Срби. У току је постављање четврте бариканде а зачули су се и пуцњи.

09.17 – Сирене у Косовској Митровици се и даље чују и људи се позивају да изађу на улице, јавља дописник РТС-а и додаје да влада велико узнемирење. Грађани поставили неколико контејнера и блокирали пут ка јужном делу града. На путу из Приштине ка Митровици екипа РТС-а видела више џипова и комби возила пуних припадника специјалних снага косовске полиције. Такође, у јужном делу Митровице паркирано је више блиндираних возила која су служила полицији када је хапшен Марко Ђурић. Дописник РТС-а додаје да су на важнијим раскрсницама виђена и возила Кфора.

08.42 – Косовска полиција је саопштила да је у сарадњи са инспекторатом у јутрошњој акцији ухапсила неколико полицајаца и цивила. Полиција тврди да је током акције наишла на оружани отпор. Рамуш Харадинај рекао да је акција уперена против организованог криминала.

08.37 – РОСУ до 8.30 ухапсио 13 Срба припадника КПС на северу КиМ, речено је Танјугу у добро обавештеном извору.

08.21 – Функционери и чланови Српске листе, који су у Београду због седнице Скупштине Србије посвећене КиМ, упутили су се јутрос у Косовску Митровицу.

08.07 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао за РТС да је у име председника Вучића обавестио међународне представнике да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће реакција Србије бити у току данашњег дана. Додао је да РОСУ у Зубином Потоку напада ненаоружано српско становништво.

07.54 – Медији на албанском наводе да има на десетине ухапшених, и да су поред хапешња укључених у криминал, ухапшени и осумњичени за умијешаност у убиство Оливера Ивановића, као и убиство полицајца Енвера Зумберија 2011. године, јавља дописник РТС-а.

07.52 – Према незваничним информацијама из полиције самопроглашеног Косова, ухапшено је пет особа под сумњом да су умијешане у организовани криминал

07.52 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су специјалне јединице РОСУ упале из три правца на сјевер Космета.

07.46 – Новости пишу да је у Зубином потоку једно лице рањено.

07.45 – Према сазнањима Новости, хапшења су у току у Зубоном Потоку гдје је, како незванично сазнају, ухапшено једно лице.

07.37 – Вечерње новости преносе да је акција изведена у све четири општине на сјеверу Космета и да је ухапшено укупно седморо Срба.

07.35 – Србија је покренула интензивне дипломатске активности, сазнаје РТС.

Западним силама је упућена молба да обуздају албанске марионете и стављено је до знања да Србија неће дозволити етничко чишћење на Космету. Од савезника, Русије и Кине, очекује се свака врста помоћи.

07.34 – РТС јавља да су ухапшени припадници пограничне полиције.

07.25 – Велики број грађана окупио се на главном тргу у Косовској Митровици.

07.24 – ТВ Прва јавља да је, према досадашњим информацијама, у акцију у дијелу Косовске Митровице који се зове Бошњачка махала, ухапшен један припадник полиције самопроглашеног Косова српске националности.


Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да су јединице РОСУ, јутрос око шест сати, наоружане до зуба, упале на север КиМ са циљем да застраше и изазову панику уз хапшења која је претходних дана најављивао председник Александар Вучић.

Ђурић је навео да су се чули и пуцњи и да постоје информације о ухапшенима. Како је додао, ситуација је драматична.

РТС сазнаје да су ухапшени припадници пограничне полиције. ТВ Мост јавља да је ухапшен један припадник КПС-а српске националности у насељу Бошњачка махала, у згради званој „Београђанка“. Такође, у Зубином Потоку ухапшен је припадник КПС-а српске националности.

Марко Ђурић истиче да је потпуно јасно да су екстремисти у Приштини прибегли најстрашнијим методама уз сагласност међународне заједнице и на велику срамоту Квинте.

Директор Канцеларије за КиМ, каже да се овакав сценарио догодио иако је Београд позивао да се он спречи. Оцењује да то представља играње са миром на територији јужне српске покрајине.

Како каже, Приштина оваквим акцијама не жели да Срби више буду на Косову и Метохији.

Велики број грађана окупио се на главном тргу у Косовској Митровици.