Министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић посјетио је данас општину Соколац како би са начелником Милованом Бјелицом разговарао о завршној фази изградње водоводног система на подручју југо – источног дјела општине Соколац. Ријеч је о заједничком пројекту општина Соколац и Рогатица, који се односи на водоснабдјевање соколачке мјесне заједнице Бјелосављевићи и сусједне мјесне заједнице Стјенице на подручју општине Рогатица.

Састанку су присуствовали и представница ИФАД-а – Међународног фонда за развој пољопривреде у БиХ, који су били један од партнера у досадашњој реализацији пројекта, и пројект менаџер општине Рогатица Данка Соколовић.

Пројекат који је у фази реализације у безводном подручју општина Соколац и Рогатица траје пет година, а према ријечима министра Шаровића ускоро се приводи крају.

– Радови су интезивирани у 2019. години и пројекат се ближи свом успјешном завршетку. На подручју општине Соколац, када је ријеч о овоме пројекту, преостали су још кућни прикључци у соколачким селима Озерковићи, Ђедовци, Казмерићи, Загајеви, Врбарје и Бурати. Више стотина домаћинстава на подручју општина Соколац и Рогатица ускоро ће добити питку воду са изворишта ријеке Биоштице и коначно ће бити рјешен дугогодишњи проблем становништва овог безводног краја, истакао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Представник ИФАД-а Међународног фонда за развој пољопривреде у БиХ Халил Омамовић један је од иницијатора изградње водовода на подручју безводних села на подручју општина Соколац и Рогатица рекао је да је преостало врло мало радова на изградњи водовода, те да би шири простор Госине, око 26 села са подручја општине Рогатица и неколико рубних села општине Соколац до краја ове грађевинске сезоне требало да добије питку воду. Он је додао да се укупна сума средстава која су издвојена за финансирање овог пројекта још није прецизирана, те да крајњи корисници плаћају само финални прикључак од главног вода до куће, а процјењена вриједност тих радова је око 800 КМ.

Обавеза општине Соколац била је изградња вода од насеља Брезјак до села Кула, укупне дужине око девет километара, за шта је издвојено око 600.000 конвертибилних марака. До коначне реализације пројекта водоснабдјевања безводног подручја наше општине јесте рјешавање имовинских односа и прикључка електричне енергије на пумпној станици и базенима, за шта треба око 20.000 КМ. Главни вод урађен је до села Ђедовци, Озерковићи, Врбарје, дио Павичића и очекујемо да ће до краја ове грађевинске сезоне вјековни проблем становништва овога подручја бити рјешен, рекао је начелник општине Соколац.

Он је додао да је првенствено захваљујући Министру спољне трговине и економских односа БиХ Мирку Шаровићу који је био инцијатор пројекта, као и другим људима који имају добре позиције у државним институцијама, урађено је и више од очекиваног. Такође значајна донација је била и од стране Турске развојен агенција ТИКА која је за завршне радове обезбиједила око 300.000 КМ.

Учешће у релизацији овог пројекта поред општине Соколац и Рогатица, Савјета министара БиХ и ИФАД-а, узели су и Фонд за повратак БиХ, Дирекције за координацију пријеката при федералном Министарству за пољопривреду и шумарство, Министарства за избјегла и расељена лица у Вледи Републике Српске, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Министарство за избјегла и расељена лица у ФБИХ.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.