Фото: Маја Мирјанић

Старија јасличка група соколачког вртића први пут у Сокоцу, синоћ је отворила манифестацију под називом „Растимо уз плес“, која се истог дана у исто вријеме организује у 43 града Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

На подијуму се нашло око 200 малишана шест васпитно-образовних група, Установе за предшколско васпитање и образовање у Сокоцу те припремног предшколског програма. Заједно са својим васпитачицама, мамама и татама, који заслужују посебну похвалу за храброст, извели су десетак кореографија.

Фото: Маја Мирјанић

Како нам је рекла директорица Установе Биљана Косорић, дјеца су најљепши разлог да будемо сви заједно на једном мјесту.

– Ова манифестација је и међународног карактера, пројекат који се реализује у сарадњи са Дјечијом плесном асоцијацијом из Београда. У овом пројекту учествује око 20.000 дјеце и 100 установа, што је доказ важности овог окупљања. Плес је спортска активност кроз коју се развијају и расту, али уједно и умјетност, тако да се дјеца истовремено културно ангажују, што је опет важно за њихово образовање – рекла је Косорић.

Начелик општине Милован Бјелица, који се обратио публици и учесницима изразио је задовољство што је Соколац у друштву великог броја градова бивше Југославије.

Фото: Маја Мирјанић

– Дворана је полигон плеса, среће, задовољства и весеља. Зато се увијек требамо и у будућности осјећати овако. Да сваки дан живимо у срећи, здрављу и весељу – истакао је Бјелица.

Родитељи су и овај пут били велика подршка својој дјеци. Једна од учесница, мама Ивана Новосел је након плеса честитала вртићу на организацији и тетама које су се мјесецима трудиле за ову манифестацију. Дјеца треба да се друже, било би много лијепо када би се овај пројекат наставио у будућности са много више дјеце, мама и наравно тата, рекла нам је Ивана. Драгана Чолаковић је додала да плес повећава способност памћења , развоја и креативности као и жељу за новим сазнањима наше дјеце.

Фото: Маја Мирјанић

– Мали плесачи се уче лијепим манирима, култури комуникације и стицању самопоуздања. Задовољство је било учествовати и надам се да се видимо и наредне године- навела је она.

Дјеца су као прави плесачи извела кореографије на дјечију музику из Црне Горе, Пољске, Србије, и Русије, плес су завршили кореографијом Бубамарац, заједно са родитељима те свима који су их гледали приредила велико уживање.