Традиционална манифестација “Дан косидбе – Романија 2019” биће одржана 30. јуна на Брезјаку код Сокоца ревијалном кошевином, такмичењем у појединачном и екипном кошењу траве ручном косом и представљањем механизације, одлучено је на првој сједници Организационог одбора.

У Туристичкој организацији општине Соколац Срни је речено да је наградни фонд ове манифестације 1.450 КМ, а да се на такмичењу у кошењу траве ручном косом под мотом “Шире, брже, боље” очекују косци из свих крајева Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

Према програму “Дана косидбе”, осим такмичарског и спортског, планиран је и занимљив културно-умјетнички програм.

Организациони одбор ове манифестације обезбиједиће награде за три најбоља појединца и екипе у кошењу траве ручном косом, те за три најбоља такмичара у бацању камена с рамена и навлачењу конопца.

Свечано отварање “Дана косидбе” планирано је за 11.00 часова на локалитету Брезјак код Сокоца, у 11.30 часова почиње појединачно, а у 13.00 часова екипно такмичење у кошењу траве ручном косом, док ће проглашење побједника бити у 15.00 часова.

Организатор манифестације “Дан косидбе – Романија 2019” је Туристичка организација општине Соколац.

Покривитељи ове традиционалне привредно-туристичке манифестације су општина Соколац и град Источно Сарајево, а предсједник Организационог одбора је замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић.

Манифестација “Дан кошевине” одржава се од 1975. године под називом “УПИ-јев дан косидбе” на Хан Краму, а потом је, уз прекиде због ратних дешавања, почела поново да се организује од 2012. године на подручју општине Соколац.