Фото: Дадо Рувић

У цркву Светог пророка Илије на Сокоцу данас ће, по благослову митрополита дабробосанског Хризостома, бити пренесене мошти Свештеномученика Велимира Мијатовића из села Закомо код Рогатице.

Дочек моштију планиран је у 14.00 часова у порти храма Светог пророка Илије на Сокоцу, којем ће присуствовати и митрополит Хризостом, рекао је протојереј-ставрофор Илија Чупић, старјешина Црквене општине Соколац.

Он је навео да је у мају 2005. године Сабор Српске православне цркве прогласио за свештеномученика Велимира Мијатовића, којег су у марту 1945. године убили партизани.

Свештеномученик Велимир Мијатовић рођен 1901. године на Сокоцу. По завршетку Богословије у Сарајеву, Мијатовића је 1923. године за свештеника рукоположио митрополит Петар /Зимоњић/. Свештенику Мијатовићу је тада додијељна Парохија гласиначко-кошутичка и прва рогатичка, одакле су га почетком Другог свјетског рата усташе протјерале за Србију.

Према ријечима проте Чупића, по повратку на ратом опустошену Парохију гласиначко-кошутичку, свештеника Мијатовића и његовог ђака Милоша Ћосовића убила је, без икаквог повода, патрола Санџачке патизанске бригаде у марту 1945. године у селу Закомо код Рогатице, гдје су га вјерни сељани и сахранили.

Из Црквене општине Соколац, која је организатор преношења моштију свештеномученика Велимира Мијатовића позивају вјерни народ овог краја да присуствује овом историјском догађају.