Фото: Јелена Станишић

У мјесној заједници Баре, на споменик који је подигнут у част погинулим борцима и цивилима протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, данас су положени вијенци и служен парастос. Вијенце су положили представници Борачке организације општине Соколац, локалне заједнице, као и породице погинулих бораца, саборци и мјештани.

Предсједник Одбора борачких организација Сарајевско – романијске регије Жељко Лалић поздравио је присутне испред Борачке организације и истакао:

– Одредили смо датум да сваке године у другој суботи мјесеца јуна дођемо овдје заједно са нашим свештеницима, саборцима и мјештанима одамо заједно почаст нашим погинулим борцима који су своје животе дали за Републику Српску, са овог подручја њих тридесет и тројица. Наша обавеза је да се овдје састајемо, да преносимо на млађе генерације и да знају да њихови очеви, дједови, браћа нису узалуд дали своје животе, јер и послије нас неко ће наставити да баштини ову традицију окупљања. Ове године имамо намјеру да и у Кнежини подигнемо спомен-обиљежје у Војничком гробљу гдје су сахрањена педесет два српска борца. До сада смо подигли спомен обиљежја подигли поред Бара и у Ћаваринама и Соколовићима, у Видрићима смо ставили спомен плочу на мјесту гдје ће се градити црква– поручио је Лалић.

Фото: Јелена Станишић

Предсједница СО Соколац Бојана Марковић,поздравила је присутне, а за наш радио је рекла да ће се окупљање наставити традиционално наредних година и одавати почаст погинулим припадницима ВРС.

– Окупили смо се данас овдје да одамо почаст погинулим припадницима ВРС са подручја мјесне заједнице Баре, а сваке друге суботе мјесеца јуна и наредних година обављаће се служење парастоса, као што то чинимо и данас овдје. Наша обавеза је да посјећујемо оваква мјеста и присуствујемо овим догађајима – рекла је предсједница СО Соколац .

У оквиру реализације постављања споменика у мјесним заједницма на подручју наше општине, у мјесној заједници Баре је 4.августа 2018.године, подигнут споменик погинулим борцима са овог подручја, који су положили животе за одбрану свог огњишта и Републике Српске, и пет цивилних жртава. На нама је да чувамо успомену на све погинуле борце, јер је то светиња коју не смијемо заборавити.

Фото: Јелена Станишић

Представници Борачке организације општине Соколац, 4.јуна и ове године традиционално по 27-ми пут присуствовали су обиљежавању годишњице страдања припадника ВРС у мјесту Жепа, гдје је мучки убијено 45 бораца српске војске са подручја општине Пале. Био је то један од најтежих дана за цијело подручје Ромнијске регије и шире. Изгубљено је 45 људских живота, и све у једном дану.

Овогодишњем помену страдања војника ВРС на Жепи присуствовао је велики број људи. На сједници регионалног одбора сарајевско-романијске регије која ће бити одржана 15.јуна биће предложено да се спомен-обиљежје на овом подручју у наредном периоду још боље уреди и прошири.