Привредни субјекти из Босне и Херцеговине и Шведске са иновативним пословним идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ, по четврти пут имају прилику добити бесповратна средства из Цхалленге фонда.

Фонд располаже укупним износом од око 3 милиона еура, а индикативни износ средстава у оквиру четвртог позива је 800.000 еура. За потенцијалне кориснике из категорије стартуп-а, који су регистровани најмање 6 мјесеци, а најдуже двије године, предвиђен је максимални износ гранта од 10.000 еура, док корисници из категорије зрелих привредних субјеката до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, могу рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 еура.

Апликанти морају обезбиједити и минимално властито учешће од 50% укупне вриједности предложеног пројекта. Период имплементације пројекта не може трајати дуже од 12 мјесеци. Све пријаве на јавни позив биће оцијењене у складу са три основна критерија: иновативност пословне идеје, изводљивост и одрживост пословне идеје и друштвена корист. Апликације се подносе искључиво у електронској форми у складу с упутствима која се налазе у документу Смјернице/Водич за апликанте, који су саставни дио Апликационог пакета којег можете преузети ОВДЈЕ.

Само апликације достављене путем електронске форме ће бити узете у разматрање, док се штампане апликације или апликације достављене маил-ом неће разматрати.

Рок за подношење апликација је 16. јули 2019. године до 16:00 сати.

Цхалленге фонд успостављен је у оквиру пројекта Challenge to Change – Ц2Ц који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу – Сида/Амбасаде Шведске у БиХ, а који кроз четири године проводе Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа. Партнер у пројекту је и Регион Остерготланд, Источна Шведска. Пројектом је планирано укупно пет јавних позива. У оквиру прва два подржано је 58 привредних субјеката из БиХ и Шведске укупним износом гранта од 1,3 милиона еура. Реализацијом ових пројеката омогућено је отварање 300 нових радних мјеста. У току је процес уговарања са 50 привредних субјеката чије су пројектне идеје одобрене у оквиру трећег јавног позива.