Фото: Ведрана Реновица

Чланови продуцентске куће „ Здрав живот “ из Београда, данас су били гости малишанима Установе за предшколско васпитање и образовање „ Соколац“. Ово је била прилика да се кроз представу која је била интерактивна, дјечица упознају са неписаним правилима која их штите од вршњачког насиља.

Ранко Дивовић, продуцент извођачка умјетност „ Здрав живот“ који је већ двадесет година у овом послу, продуцирао је један од најпознатијих дјечијих наслова „ Фазони и форе“ .

– Наша кућа је позната и по програмима за старију дјецу. Највише радимо по питању заштите дјеце од наркотика и то већ око 13 година. Дуго сам у овом послу и тачно знам како да дјеци нешто саопштим. Сматрам да су предавања најгори образац саопштавања. Дјеци је предавања преко главе, зато је мој начин кроз умјетност и представе. Тренутно радимо на програму против вршњачког насиља, те поред тога радимо са нашим највећим дјечијим умјетницима како би нас гледала и дјеца мањих узраста. Долазио сам у Соколац са Рашом Попов, Надом Блам и заиста то су дивна искуства. Дугогодишњи рад у овој области ме научио да се умјетношћу најлакше покреће дјечији мозак да размишља – рекао је Дивовић.

Фото: Ведрана Реновица

Глумац Предраг Вуковић – Пеђолино, који се кроз представу упознао са дјецом, уједно је уредник дјечије емисије која се емитује на београдској телевизији „Студио Б“- Магични циркус Пеђолино.

– Годинама сам се као особа која је професионално на сцени питао зашто дјеца која одгледају неку представу дођу кући не знајући шта су гледали. Када сам добио ћерку схватио сам да ако дјеца активно не учествују у представи, они не схватају њену суштину. Зато сам направио представу у којој и дјеца имају своју улогу. Између осталих, урадио сам савремену модулацију бајке „ Снежана и седам патуљака“. Када завршавам емисију увијек кажем дјеци да чувају родитеље, много су нервозни у посљедње вријеме – рекао је Пеђолино и додао да сваки родитељ мора изградити повјерење са дјететом да може да осјети када оно крене у насиље, јер нажалост данас дјецу васпитавају улица, групе и интернет.

Представе чији је долазак глумаца финасирала општина Соколац, до сада је видјело око 150.000 дјеце у Србији и Црној Гори. У наредном периоду настављају активности на реализацији пројекта широм Републике Српске.