На подручју града Источно Сарајево у први разред у школској 2019/2020. години у четири средње школе планиран је упис 644 ученика, изјавила је за Срну самостални стручни сарадник за односе са јавношћу у Градској управи Источно Сарајево Александра Берјан.

Она је истакла да би у Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу требало да буду примљена 104 ученика.

„У соколачкој Гимназији – општи смјер, планиран је пријем 22 ученика на Сокоцу и 16 ученика у подручној школи на Хан Пијеску. На смјеровима шумарски техничар и економски техничар, за које је претходних година владало интересовање, планиран је упис по 22 ученика, колико и на новом, рачунарско-информатичком смјеру“, истакла је Берјанова.

Према њеним ријечима у Средњошколском центру „Пале“ планиран је упис 192 ученика, и то највише у Гимназији, 72 ученика.

„На смјер техничар CNC технологије требало би да буде уписано 24 ученика, а исто толико мјеста планирано је на смјеровима туристички техничар и архитектонски техничар. Нешто већи број мјеста предвиђен је за туристичке техничаре, за које традиционално влада велико интересовање, гдје би ове године требало да буде уписано 48 ученика“, каже Берјанова.

Берјанова је навела да је у Средњошколском центру „Источна Илиџа“ предвиђен упис 184 ученика првог разреда. У Гимназији-општи смјер планиран је упис 48 ученика. На нови, рачунарско-информатички смјер, требало би да буде уписано 24 ученика, колико и на смјеровима – економски, пословно-правни и фармацеутски техничар.

„Ове године, умјесто смјера стомaтолошки техничар, ученици ће моћи да упишу смјер лабораторијско-санитарни техничар, гдје је планиран упис 24 ученика. На музичким смјеровима планиран је упис 16 ученика, и то по осам за смјерове музички сарадник-техничар и музички извођач“, истакла је Берјанова.

У Средњој школи „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву, Берјанова је истакла, да би према плану, требало да буде уписано 164 ученика.

„Највећи број ученика планиран је на смјеровима туристички техничар, техничар електронике, техничар информационих технолија, машински техничар за компјутерско конструисање и техничар друмског саобраћаја, гдје би требало да буде примљена по 24 ученика“, истакла је Берјанова.

Она је додала да на смјеровима кулинарски техничар и угоститељски техничар има мјеста за по 12 ученика, док је најмањи број мјеста планиран за смјерове ауто-механичар и ауто-електричар, гдје ће бити примљено по 10 ученика.

Берјанова је напоменула да је број планираних мјеста у средњим школама на подручју Источног Сарајева скоро исти као и прошле године, када су сва мјеста била попуњена.

Пријем докумената за ученике који имају 60 и више бодова за упис у средње четворогодишње школе у јунском року почео је јуче и траје до данас, а резултати ће бити објављени у четвртак, 13. јуна, на огласној табли школе.

Ученици који имају мање од 60 бодова документе за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе могу да предају од 17. до 19. јуна, а резултати уписа биће објављени 21. јуна на огласној табли школе.

У јулском уписном року пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 1. и трајаће до 3. јула, а резултати ће бити објављени 5. јула на огласној табли школе.