Фото: Соколац-срце Романије

На Сокоцу и Равној Романији данас ће бити обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије у протеклом рату, за коју је живот дало 4.000 бораца Војске Републике Српске.

Програмом обиљежавања предвиђено је да у 11.00 часова на Војничком гробљу на Сокоцу буде служен помен и положени вијенци погинулим борцима Сарајевско-романијске регије.

У 11.15 часова планирано је обраћање званичника, док ће у 12.00 часова у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији бити служен парастос погинулим борцима.

Обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије присуствоваће делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине потпредсједник парламента Соња Караџић Јовићевић и народни посланици Љубиша Крунић, Александар Главаш и Саво Вулић.

Из Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, који је организатор обиљежавања, подсјећају да су у току одбрамбено-отаџбинског рата на простору Сарајевско-романијске регије снаге такозване Армије БиХ извеле неколико безуспјешних офанзива на положаје Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Погинуло је 4.000 бораца овог корпуса, који је имао 18.000 до 20.000 бораца, што довољно говори о тежини борби вођених на овом простору.

„У првој половини јуна 1995. године такозвана Армија БиХ извела је посљедњу и највећу офанзиву. Иако нападнути истовремено на цијелом простору Сарајевско-романијске регије борци Војске Републике Српске пружили су херојски отпор и осујетили посљедњи покушај пресијецања територије Републике Српске“, наводе из Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Као симбол отпора на овом простору изграђен је Манастир Светог Георгија на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.