Фото: СРНА

На Јахорини је јуче, у организацији Црвеног крста Републике Српске, одржан 11. сусрет добровољних давалаца крви, који је окупио око 600 давалаца из свих крајева Српске.

Сусрет је организован поводом 14. јуна – Свјетског дана добровољних давалаца крви под слоганом „Сигурна крв за све“, у складу са глобалном кампањом за ову годину коју спроводи Свјетска здравствена организација.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић рекао је да је на Јахорину, на ово традиционално окупљање, данас стигло око 600 добровољних давалаца крви из цијеле Републике Српске и додао да би онима који су по 150 и више пута дали крв требало дати националну пензију.

Михајловић поручује да би млади требали више да се анимирају и дјелују у складу са потребама друштва, те додаје да у Републици Српској има 25.704 регистрованих давалаца крви.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је да је ово само један дан у години када хуманим људима исказују захвалност и указују пажњу, иако сарадња са добровољним даваоцима крви траје сваки дан, јер пацијенти свакодневно требају терапију.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је да град Источно Сарајево и општине које му припадају чине све да Црвени крст и друге организације које се баве хуманошћу имају могућности да реализују свој програм.

Драгољуб Шаренац из Билеће, који је крв дао 150 пута, рекао је да му је посебно драго што у Републици Српској има и омалдине која се пријављује и даје крв, а просјек је три одсто давалаца крви.

Ранко Драшкић из Рогатице, који је даровао крв 110 пута, каже да је то хуман гест, али би га и препоручио свакоме, јер се након даривања крви човјек осјећа здравијим.

Сусретима су присуствовали и гости из националних друштава Црвеног крста из окружења, те представници других установа и институција.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се на дан када је рођен Карл Ландштајнер, аустријски биолог и љекар који је открио крвне групе.