Фото: Јелена Станишић

Ливаде у насељу Брезјак код Сокоца и ове године биле су мјесто одржавања још једне манифестације којом се његује традиција ручног кошења траве „ Дан косидбе – Романија 2019 „.

На овом локалитету, много година раније о двадесетседмом јулском дану, саборовао је народ, а ове недјеље 30.тог јунског дана, дошли су косци из Републике Српске, Србије и Црне Горе. Све је било у знаку косе и косаца, а и сунце је гријало, чини ми се, јаче него икад овог љета Господњег.

У официјелном дијелу програма, након поздравних ријечи водитеља, присутне је поздравио предсједник ОО „Дан косидбе Романија 2019“ и замјеник градоначелника Града И.Сарајево Данко Вучетић.

Фото: Јелена Станишић

– И ове године одржавамо привредно-туристичку манифестацију „Дан косидбе Романија 2019“ на предивном локалитету Брезјак у Cокоцу. Организатор манифестације је Туристичка организација општине Соколац, а покровитељи су Град И.Сарајево, Општина Соколац и привреда Pоманијског краја. Ово је својеврстан приказ обичаја, живота и мобе, каква је некад била на нашем подручју и шире, мобе са етно елементима косибаше, водоноше и косаца, па ће посјетиоци имати прилику и то да виде. Mанифестација се одржава од 1975.год, тадашњи Упијеви дани косидбе на Хан Краму, а након паузе, поново у континуитету од 2012.год на овом локалитету. Уприличили смо и богат културно-забавни програм, изложбу механизације и домаћих рукотворина, а након такмичења и народно весеље – рекао је Вучетић.

Испред ТОС-а, организатора овогодишњег Дана косидбе „Романија 2019“, окупљене је поздравила Мирјана Симовић, пожељела им пријатан боравак на Романији, и додала:

– Ове године смо се посебно потрудили у организацији манифестације, укључили и друге колеге из осталих ТО и замолили их да и они путем својих страница и друштвених мрежа подијеле наш Јавни позив за учешће у такмичарском дијелу и учешће у спортским дисциплинама, а за остале то је био позив добродошлице. Ово је веома значајан дан за Романију, зато што је коса одувијек овдје представљала доброг домаћина. На нашу радост, сваке године нам се све више пријављује млађих људи и учесника, и надамо се у наредном периоду да ће то бити још масовније.

Фото: Јелена Станишић

Ревијалном кошевином почело је такмичење косаца, а предсједник Организационог одбора и замјеник градоначелника Града И.Сарајево, Данко Вучетић први је закосио откос. Бритким и оштрим косама спремних косаца, почело је појединачно такмичење у кошењу траве. Публика је бурно поздрављала, откоси су летјели, а стручни жири све пажљиво пратио. Глас жирија, у саставу : Предсј. Славиша Кнежевић и чланови: Миле Чамџић (Пљевља), Горан Нешковић (Соколац), Бране Поњарац (Х.Пијесак) и Драго Топаловић (Соколац), одлучио је да побједник Дана косидбе на Романији буде Саво Влачић из Хан Пијеска, који је ову титулу понио висе пута до сада. Друго мјесто припало је Небојши Дупљанину, такође из Х.Пијеска, а треће косцу из Пљеваља- Ц.Горе Радмилу Ђуковићу. Најбољи су добили медаље и новчане награде.

КУД „Завичај“ Соколац и чланови пјевачке групе „Срђан Кнежевић“ из И.Сарајева, увесељавали су изворном народном пјесмом све присутне,и у паузама кошења траве и спортских надметања, натпјевавли једни друге.

И екипно такмичење косаца привукло је велику пажњу посјетилаца. Прво мјесто припало је екипи „Романија“, друго гостима из Ц.Горе, а треће екипи браћe Дупљанин.

Најљепше покошена парцела и ове године била је парцела искусног косца Драгутина Мемедовића, а Будимир Мијатовић и овај пут био је најстарији косац. Обојици су уручене захвалнице и награде.

Када је утихнуо фијук коса кованица, дошла су и нова узбуђења. Почело је надметање у Романијском вишебоју, древним дисциплинама – бацању камена с рамена и надвлачењу конопца. Хитцом од 17м, најбољи је био Марко Лубарда, друго мјесто освојио је Стефан Ећимовић, а треће Немања Ђаковић, сви из Сокоца и награђени новчаним наградама.

Фото: Јелена Станишић

Посебна атракција било је посматрати такмичење у надвлачењу конопца. Екипа „Чајевић-комерц“ била је без премца и овај пут и добила новчану награду.

Посјетиоци у брезјаку имали су прилику да виде презентацију пољопривредне механизације ЗТР“Комленовић“. Присутни су били и представници Микрокредитне организације „Микрофин“, која је уједно једна од спонзора манифестације.

Своје рукотворине и кулинарске специјалитете, представиле су и чланице Удружења жена „Аурора“ из Сокоца, а сви присутни могли су да погледају и сувенире романијског краја које су донијеле и изложиле запослене раднице ЈЗУ“ Психијатријска болница“ Соколац.

Бројне медијске куће пратиле су данашња такмичења.

Покровитељи манифестације „Дан косидбе Романија 2019“ били су: Град Источно Сарајево, општина Соколац, те привредници са подручја Сарајевско-романијског краја.

Медијски покровитељ Инфо Центар Соколац.