Поштовани српски члане предсједништва БиХ, цијењени функционери општина учесника МОСИ игара, драги наши гости, уважени спортисти,

Велика ми је част да вам пожелим добродошлицу у општину Соколац и град Источно Сарајево на 56. Међуопштинске омладинске спортске игре.

Цијели мај, а и почетак јуна, имали смо лоше вријеме, кишу и хладноћу. Киша је ометала прољећне пољопривредне радове и друге привредне активности. Уносила је нервозу и лоше расположење у све домове и у сваког појединца.

Па ипак главна брига сокочанки и сокочана била је хоћемо ли успјети да завршимо све што смо планирали за Моси игре.

Хоћемо ли стићи средити спортску инфраструктуру? Хоћемо ли завршити тениске терене? Можемо ли изградити пјешачке стазе и расвјету? Да ли ћемо поправити улице? Питања су која су доминирала већином разговора људи у Сокоцу, били они спортисти или не.

Није ли то јасан показатељ наше привржености Моси породици и неизмјерне жеље да будемо добри домаћини.

Иако под притиском не само лошег времена већ и свега осталог што прати организацију оваквих догађаја, ми смо успјели да савладамо своје препреке. Такмичили смо се са временом и са собом. Искористили смо сваки лијеп дан до данас. Људи су често радили у двије смјене. Хватали периоде дана без кише, трудили се и залагали више него иначе. Слободно можемо рећи да су се руководили спорским духом исказаним у чувеној пароли “више, јаче, брже и боље”.

Ми им овом приликом исказујемо захвалост, као и свим нашим пријатељима и спонзорима. Свим предузећима укљученим у изградњу и организацију ових игара. Резултате тог рада данас можемо да видимо.

Сви ћемо и у наредним данима имати прилику да посвједочимо вриједност труда и заједничког прегнућа.

Мене посебно радује то, што је пробуђена креативна енергија код великог броја људи у нашем Сокоцу. Што су Романија и Гласинац пожељели да се покажу у најљепшем могућем свјетлу, како на спортским теренима тако и ван њих.

Од тренутка преузимања домаћинства, прошле године у Прибоју, када смо то урадили на један посебан и за Моси игре нови начин, до данас, сви сегменти друштва укључили су се у организацију. Са огромном енергијом и креативношћу, а истовјетном идејом и циљем. – Показати свима своје способности и своје знање те будућим домаћинима задати што тежи задатак.

У том духу осмислили смо лого 56. игара, а потом направили и маскоту. Вјерујем да ће у будућности “Соколко” свима бити препознатљив и да ће госте Сокоца подсјећати на лијепе тренутке проведене у нашој општини.

Народ на овом простору разумије и воли спорт. Не само да гледа, већ и да учествује, да се такмичи. У посљедње вријеме повећао се број оних који вјежбају рекреативно. Због себе, свог здравља и квалитета живота, све више наших суграђана трчи и шета на стадиону, или трим стази. Многи вјежбају у теретани, или са пријатељима играју фудбал, кошарку и одбојку..

И управо је то смисао ових игара. У томе се најбоље препознаје и огледа наш труд и рад. То је најважнији резултат побољшања спортске инфраструктуре и промоције активног, спортског живота.

Пошто смо ове године ускраћени за прољеће, морамо што боље да искористимо љето. А зар има бољег начина за почетак љета од једног оваквог догађаја, догађаја који слави живот, спорт и пријатељство.

Зато драги пријатељи искористите ове дане да упознате једни друге и одмјерите спортске снаге и вјештине са својом Моси породицом, али при том увијек имајте на уму важност поштовања и уважавања на свим теренима живота.

Добродошли у Соколац, на гласиначку висораван у срце Романије.

Покажи се ко си, побједи на МОСИ!

Милован Бјелица
Начелник општине Соколац