Влада РС пределожила је измене Закона о шумама, како би се спречила препродаја трупаца, али и омогућила малим општинама са великим шумским богатством да слободно располажу новцем од накнаде коју добијају за посечену шуму на њиховој територији.

– Важећим законом је ограничено да се та средства могу користити само за инфраструктуру и за рурални развој, док би по нацрту измена закона, који је Влада усвојила, тај новац могли користити, на пример, и за социјалну или здравствену заштиту, али и за све друге намене, осим за плате запосленима у локалној администрацији – појаснио је Горан Зубић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, пише Српскаинфо.

Он је додао да би по законским изменама, које предлаже Влада РС, било забрањено да фирма, која купи трупце, ту робу препрода трећој особи. На тај начин би се, тврди, смањиле манипулације и извоз трупаца, те заштитила домаћа дрвна индустрија, која је у успону, али нема довољно сировина.

Ресорни министар Борис Пашалић је додао да се новим законским решењем, које ће ускоро проћи и јавну раправу, предлаже и да јавно предузеће “Шуме РС” убудуће, као извођаче радова, може ангажовати не само фирме, него и самосталне предузетнике, под условом да ти мали приватници имају лиценцу министарства.

– Према изменама закона, убудуће би они који секу шуму били обавезни да трупце, пре њихове обраде, извезу на пут или на друго приступачно место, како би се могла боље искористити биомаса – рекао је Пашалић.

Он је подсетио да је дрвна биомаса, односно сав дрвени “отпад”, који остаје након обраде трупца, све траженија сировина за производњу пелета и брикета, али и као гориво у топланама.