Удружење новинарa Источног Сарајева ( y оснивању), сматра да је пресуда Марку Чолићу за покушај убиства новинара Владимира Ковачевића, јасна порука новинарима колико су (нe)заштићени при обављању свог посла.

„Изрицање првостепене пресуде, казне затвора од 4 године за покушај убиства новинара, могло би се схватити као блага казна у односу на важност новинарског посла, те позив на наставак напада на новинаре“,стоји у саопштењу УНИС-а.

Иако је Суд, при одређивању казне Чолићу, као отежавајуће околности навео чињеницу да је свирепи напад посебно узнемирио јавност, у Удружењу новинара Источног Сарајева сматрају да изречена казна неће послати јасну поруку.

„Посебно отежавајућа околност у овом случају требала би бити то што је нападнут један новинар кога је можда само неколико удараца дијелило од смрти.Новинари раде у интересу јавности. Данас су постали свјесни чињенице да ће неко за њихов покушај убиства бити кажњен казном затвора од 4 године. Поставља се питање колико ће се осјећати сигурно при обављању свог посла?У интересу јавности и новинарске заједнице је наставак активности на проналаску другог осумњиченог за покушај убиства Владимира Ковачевића“,наводи се у саопштењу.

Удружење новинара Источног Сарајева апеловао је и на надлежне органе да до краја разјасне овај случај.

„Тек када буду познати мотив и налогодавац, јавност ће знати од кога новинарима пријети опасност.Тек тада новинари ће знати ко је и зашто спреман наручити њихово убиство“, закључује се у саопштењу Удружења новинара Источног Сарајева (у оснивању).