У Бјелосављевићима, на локалитету Црквина, крај магистралног пута Подроманија – Рогатица, налазе се темељи православне цркве, коју су срушили турски освајачи. Археолошка истраживања су потврдила народно предање да се на том простору налазила православна богомоља већих димензија, неуобичајених за то далеко вријеме. Црква је била саграђена од седре и камена, а њена унутрашњост била је фрескописана.

Познати научник из Београда др Миленко Филиповић, 1891. године је записао да је храм грађен у другој половини 14. вијека и да су његово постојање забиљежили дубровачки путописци 1428. године. Гласинац и црква на Гласинцу помињу се и 2. јуна 1294. године у Даровници краља Дабише, у свијетлу побједе над Турцима.

На Црквини се налази 360 стећака, који су, заједно са темељима богомоље, уврштени на листу културне баштине БиХ. Истраживања су показала да су стећци спомен обиљежја православних Срба.

У близини цркве, која се у научним списима помиње у првој половини 15. вијека, налазила се царина, која је била под управом војводе Дабише, а касније његовог синовца Стјепана Косаче.

Народ Гласинца и Романије, као и ширег простора БиХ, знао је за постојање цркве на поменутом локалитету. Све до почетка Другог свјетског рата, окупљао се на њеним темељима, уз богослужење и паљење свијећа организовао народна саборовања.

Међу вјерницима је вијековима живјела идеја везана за обнову старе или изградњу нове православне богомоље.

На иницијативу вјерника и Српске православне цркве, уз подршку локалне заједнице (општине Соколац), 23. јуна 2018. године, у непосредној близини темеља старе цркве, у историји познатој као Црква “Гласинац”, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је земљиште за изградњу нове цркве посвећене великом светитељу – Прокопију.

Грађевински одбор је формиран 27. јуна 2018. године, након чега су почели радови на изградњи храма.

У присуству великог броја вјерника и званица Сарајевско-романијске регије, 19. септембра 2018. године освештани су темељи новог храма.

Захваљујући прилозима вјерника и помоћи шире заједнице, радови су настављени до краја 2018. године, а интензивирани током 2019. године. Већи дио радова је завршен, о чему свједоче и фотографије које прате овај такст.

У Грађевинском одбору се надају да ће се идуће године, на дан Светог Прокопија, обавити чин освећења и крсна слава храма. Биће то велико народно саборовање на Црквини, на извишењу у срцу Гласинца, локалитету који је коначно дочекао да на њему поново никну темељи православне богомоље.