Много је изазова на путу до стварања робота који би могли да функционишу унутар људског тијела, а један од највећих је напајање, будући да димензије не дозвољавају имплементирање батерије.

Експерти из компаније Георгиа Тецх имају рјешење за овај проблем, а у облику “бристле-ботс” сићушних робота који енергију добијају из вибрација које долазе од различитих извора – од ултразвучних таласа до звучника који се нађу у близини.

Један робот мјери тек два милиметра у дужину, те тежи једва пет милиграма, те може да се креће брзином од осам милиметара у секунди. Кретање је могуће захваљујући компоненти која се имплементира на 3Д-штампано тијело робота, која ножице усмјерава ка циљу, а у зависности од извора вибрације.

Компонента за покретање направљена је од олово цирконат титаната који електрични напон може да трансформише у вибрацију, и обрнуто.

Напомиње се да роботи нису корисни у облику у којем се тренутно налазе, будући да могу да се крећу у само једном смјеру. Ипак, креатори се надају да ће технологија напредовати у правцу робота који би могли да функционишу унутар људског тијела, те здравствене проблеме „рјешавају изнутра“, и тако потпуно промене хирургију и медицину уопште.