Током ове године, запослени у ФЦА у Крагујевцу на плаћеном одсуству могу бити укупно 132 дана, што уз годишњи одмор, државне и верске празнике износи око 160 радних дана.

У компанији Фијат Крајслер аутомобили (ФЦА) у Крагујевцу синоћ је привремено прекинута производња модела 500Л, а запослени ће до 3. септембра, бити на плаћеном одсуству и колективном годишњем одмору у трајању од мјесец и по дана, речено је ФоНету у фабричком синдикату.

Предсједник Самосталног синдиката ФЦА Зоран Марковић рекао је ФоНету да су радници добили рјешења за плаћено одсуство и коришћење љетњег дијела колективног годишњег одмора.

За време плаћеног одсуства запослени ће примате 65 одсто редовне зараде док ће им годишњи одмор бити плаћен у складу и са Колективним уговором и Законом о раду, рекао је Марковић.

Компанија ФЦА се није огласила поводом најновијег прекида производње који ће трајати дуже од мјесец и по дана, а према незваничним информацијама пауза је посљедица слабе продаје модела 500Л на домаћем и страном тржишту.

Према слободним проценама, у крагујевачкој фабрици аутомобила током ове године, произведено је 25.000, а очекује се да ће укупна годишња производња бити око 40.000 возила.

На захтјев ФЦА Влада Србије је раније одобрила могућност за додатних 87 дана плаћеног одсуства поред законског максимума од 45 дана годишње.

По том основу, током ове године, запослени у ФЦА на плаћеном одсуству могу бити укупно 132 дана, што уз годишњи одмор, државне и верске празнике износи око 160 радних дана.