Благоје Баковић, пјесник из Врбаса, био је на Ђурђевдан гост Установе за културу Соколац. Заједно са члановима Планинарске и Еколошке секције ове установе, он је посјетио манастир Светог великомученика Георгија на Равној Романији, а затим је организован поход на романијске Црвене стијене, гдје је одржан пјеснички час. На једном од врхова Романије, на мјесту гдје се вијори чувени барјак, Баковић је младим сокочанима говорио своје стихове. Овај пјесник иначе има 29 објављених књига и превођен је на 19 језика.

– Романија је дубоко у својим грудама скрила оно што се дешавало у српској духовној вертикали. Зато овдје, сваки пут доживим нешто што до тада нисам знао ни видио. Ход по овој планини је ход по историји. Упознао сам младе Сокочане, дјевојчице и дјечаке, код којих сам наишао на изузетну пажњу. Постали су ми драги, постали су моји – рекао је Баковић.

Сусрет пјесника Благоја Баковића и учесника ђурђевданског уранка на Романији почео је молитвом у манастиру Светог великомученика Георгија, у коме су литургију служили монах овог манастира Андреј, архимандрит Данило, игуман манастира Житомислићи, и ђакон Ненад Тупеша, професор Богословског факултета у Фочи.

Организатор ђурђевданског уранка на Романији била је Установа за културу, СПКД „Просвјета“ и Удружење грађана „Аурора“ Соколац. Према ријечима директорице Установе за културу Јелене Дундић, ова манифестација организује се већ неколико година и постала је традиционална.

Јелена Станишић
Рођена 13.октобра 1976.године у Горажду. Дипломирани менаџер Јавне управе. Oд 2008.године радила у радио-станици „Радио Соколац“ и данас, у ЈП „Инфо Центар“ Соколац.