Државни затвор БиХ у Војковићима почиње са радом 1. августа, саопштено је из Савјета министара БиХ, а пред камерама је то потврдио и министар правде БиХ Јосип Грубеша.

Оптимисти би могли помислити да то значи да ће коначно, у четвртак, бити окончана сага звана “државни затвор”, која траје већ 13 година, и која је грађане БиХ и донаторе коштала око 38 милиона евра. До сада.

Ипак, на језику власти “почетак рада” значи нешто сасвим друго.

ДИРЕКТОР СТИЖЕ ОДМАХ, ЗАТВОРЕНИЦИ ДОГОДИНЕ

Наиме, како је прецизирано, 1. августа ће управник расписати конкурс за избор в.д. директора, док ће први затвореници у фамозни затвор стићи “средином идуће године”, што ће рећи за годину дана.

– Након што именујем управника расписаћемо конкурс. В.д. којег ћу именовати припремиће подзаконске акте за функционисање затвора и систематизацију радних мјеста, које ће до 15. септембра послати Савјету министара БиХ на усвајање. Након тога је потребан период од 4 до 5 мјесеци за расписивање конкурса, пријем и обуку особља, тако да средином наредне године можемо очекивати пребацивање првих затвореника – изјавио је Грубеша.

Подсјећамо, камен темељац за државни затвор постављен је 2006. године. Озбиљнији радови на изградњи почели су 2014, а рок за изградњу био је 24 мјесеца. До краја 2016. године изградња није завршена. Од тада до данас неколико пута је најављивано отварање затвора.

У изградњу овог затвора БиХ је уложила 6,4 милиона евра, кредит Савјета Европе за његову изградњу износи 19,3 милиона евра, а ту су и донације од 12,1 милиона евра, те техничка помоћ ЕУ од 1,7 милиона евра. Очекује се и помоћ САД за обуку особља.

На пребацивање у државни затворе чека више од 480 притвореника и затвореника, који сада бораве у затворима у Републици Српској и Федерацији БиХ.