Јесте ли се икада запитали зашто на слици за пасош увијек морате изгледати озбиљно? Зашто не можете развући осмијех од ува до ува? Зашто вам власти не дају да покажете весеље? Е, па за то све постоје врло добри разлози.

У Француској је прије неког времена једна од најчешћих шала била реченица “Ми смо Французи, не смијемо се”. Посљедица је то била одлуке коју је донио један судија, а која јасно говори о томе да се приликом сликања за личне карте и пасош не смијете смијати. Многи су се Французи у том тренутку сјетили и Британаца, којима су се смијали кад су донијели исту одлуку прије више од 10 година.

Али чему таква одлука и зашто у великом броју земаља није допуштено осмјехивање приликом сликање за документе? Одговор је – због безбједносних разлога.

Наиме, ваш пасош има чип који садржи биометријске податке о вама који су изведени из фотографије. Та се фотографија приликом израде пасоша скенира и изводе се кључне карактеристике вашег лица, као што су удаљеност између очију, удаљеност од носа до браде па се на тај начин ствара “математичка мапа”.

Тако ношење сунчаних наочара или широки осмијех смањују ефикасност алгоритма и ометају стварању мапе.

Приликом доласка на аеродром снима вас камера која скенира ваше лице.

Тада рачунар одлучује подудара ли се математичка мапа која се ствара на аеродрому с оном у вашем пасошу.