Сваки 30. човјек се разболи чим престане да ради и покуша да се опусти, било да је ријеч о викенду или годишњем одмору, установили су холандски истраживачи.

Феномен је добио и име – болест на одмору.

Главни разлог изненадних главобоља, прехлада, укочености врата, болова у мишићима је стрес. Седмице прије одмора су обично напете, ниво кортизола и адреналина непрестано расте, па оног тренутка кад се опустимо, наш имуни систем слаби и тако бива подложан инфекцијама. Међу ризичне групе спадају перфекционисти и људи на високим функцијама и одговорним позицијама. Ако већ не можете да нађете мање стресан посао, пробајте да минимизирате стрес прије одмора. Психолози савјетују да се сваки пут кад прецртате ставку на списку обавеза, одморите. У релаксирању помаже и дубоко дисање.

Други разлог лежи у чињеници да не можемо да се искључимо, односно настављамо да радимо и провјеравамо маилове током слободних дана. Студије потврђују да претјерана употреба телефона проузрокује инсомнију и висок крвни притисак, а у случајевима зависности и анксиозност. Зато ограничите употребу телефона на највише пола сата дневно. Опасно је и држање рестриктивних дијета непосредно прије одмора јер тиме слабимо имуни систем. Ако нисте на вријеме почели са скидањем килограма, стручњаци савјетују да сачекате док се не вратите са љетовања.