“Еплови” паметни телефони генерално се сматрају сигурнијим од Андроида, али у данашње вријеме ниједан уређај, ни сервис, не можемо сматрати потпуно сигурним.

Недавно откриће стручњака за безбједност Натали Силванович, о којем је говорила на јучерашњој конференцији у Лас Вегасу, могло би шокирати власнике ајфона када сазнају колико су њихови телефони рањиви и како се лако могу хаковати.

Она је открила безбједносне пропусте у апликацији иМесиџ, чијим се искориштавањем може преузети контрола над “Епловим” телефонима или приступити приватним подацима на њима, а оно што највише може забринути кориснике ајфона јесте чињеница да им се то може догодити а да они нешто направе, пише Зимо.цо.

Наиме, као и у недавном случају Воцапа, у којем су хакери могли поставити шпијунски софтвер на телефоне особа које би назвали, чак и ако те особе не одговоре на позив, за искориштавање пропуста у иМесиџу довољно је само послати поруку власнику ајфона, при чему он не треба ни отворити апликацију, тј. поруку да дође до преузимања контроле над уређајем или приступања подацима.

Украко, нетко кога и не познајете може вам послати поруку и преузети контролу над вашим ајфоном.

Прије јавне објаве ових пропуста, Силвановичева је обавијестила “Епл”, који је ријешио дио пропуста, али неке тек још морају закрпати, напомињу на Виреду. Силвановичева, с колегом Самјуелом Гросом, такав начин безбједносних пропуста почела је истраживати након што су откривени пропусти с Воцапом те је, проучавањем иМесиџа, брзо пронашла више пропуста који се могу искористити без знања корисника, дакле слањем поруке.

Као један од разлога постојања споменутих пропуста нагласила је комплексност иМесиџа и бројне опције и могућности које постоје у тој апликацији – интегрисан је другим апликацијама, од Епл Пејја до Ербнба, у њему се могу слати Анимоји…, што све повећава могућност погрешака и пропуста.

Сличне пропусте није пронашла на Андроиду, иако вјерује да таква врста безбједносних рањивости постоји на готово свим платформама. Оно што би корисници требали направити како би се заштитили јесте увијек користити посљедње верзије оперативних система и апликација, иако ни то није стопостотна гаранција заштите.