На Равној Романији ће у суботу, 10. августа, почети обиљежавање Дана Манастира Светог великомученика Георгија и манифестација “Госпојинске вечери културе”.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом ће у суботу у 19.00 часова служити у Манастиру вечерњу службу, а у недјељу, 11. августа, од 9.00 часова Свету архијерејску литургију, након које је предвиђена литија око храма.

Манифестација 22. “Госпојинске вечери културе” почеће у суботу, 10. августа, концертом “Лексингтон бенда” у порти Манастира Светог великомученика Георгија на Равној Романији од 20.00 часова, у организацији соколачке Установе за културу “Перо Косорић”.

У порти Манастира ће у недјељу, 11. августа, у 11.00 часова бити одржана свечана академија, а потом ће услиједити духовно-културни програм “Теби, горо Романијо”.

Директор соколачке Установе за културу Ирена Шућур рекла је Срни да ће у овом програму учестовати велики број културно-умјетничких друштава и етно-група из Републике Српске и Србије, те пјесници са подручја Сарајевско-романијске регије, као и фрулаши, двојничари и гуслари романијског краја.

Она је навела да су учешће у овом богатом културно-умјетничком програму најавила и удружења која промовишу народне рукотворине, те мајстори традиционалних јела и специјалитета народне кухиње гласиначко-романијског краја.

Према њеним ријечима, истог дана у порти Манастира на Равној Романији биће одржан и “Дан романијског меда и љекобиља”, на којем ће, уз домаће произвођаче, излагати и гости из Србије, Федерације БиХ и свих крајева Републике Српске.

Покровитељи манифестације су општина Соколац и Град Источно Сарајево, а организатор соколачка Установа за културу “Перо Косорић”.

Манастир на Равној Романији посвећен Светом великомученику Георгију, познат као Романијска Соколица, освештан је 11. августа 2002. године.

На унутрашњима зидовима овог храма уписана су имена 4.000 српских бораца, углавном погинулих припадника Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, бораца Романијског корпуса Југословенске војске у отаџбини, те солунских добровољаца и српских хајдука овог краја.