Нема сумње да је висок коефицијент интелигенције у многим животним ситуацијама предност, али он дефинитивно није кључ за једноставан и срећан живот.

Ако се и даље питате због чега интелигенција многим људима није благослов, већ проклетство, психолози нуде одговор – свака особа са изванредним менталним способностима има 5 специфичних особина, којима себи и онима око себе отежава живот, а не може да их се одрекне.

1. Превише често мисле, умјесто да осјећају

Паметне жене савршено разумију и туђе и своје емоције, умију и желе да причају о њима, али је проблем у томе што у највећем броју ситуација то крију. Људи са просјечном и нижом интелигенцијом су доста причљивији, што је одлично за њихову психу – емоционални притисак избацују кроз причу, плес, плач… Паметни, са друге стране, претежно све држе у себи, па често дјелују хладно и безосјећајно, а у души бију жестоке битке.

2. Често су усамљене и несигурне

Од веома паметних жена данас се очекује много више него од осталих. И оне то прихватају, а не осјећају да би требало некоме да кажу да су несигурне, да не вјерују да ће у свему томе успјети. Труде се да испуне очекивања и у силном труду да се свима докажу, отјерају блиске људе од себе и често заврше потпуно саме.

3. Много теже схватају вриједност тешког рада

Паметне жене боље управљају временом, брже и са мање напора извршавају задатке, али чињеница да све завршавају и добијају уз минималан напор по њих је понекад веома лоша. Висока интелигенција може да буде проблем за људе који још од дјетињства закључе да не морају да се труде као други људи, а могу да буду на истом нивоу. Зато многе паметне жене никада не науче да користе максимум својих капацитета.

4. Често их виде као наметљиве

Паметне жене углавном могу да се похвале широким знањем из најразличитијих области. Зато могу да учествују у сваком разговору, а склоне су и да исправљају друге у говору, чињеницама… Зато их многи виде као наметљиве жене које воле да се мијешају у све. Због тога их често људи избјегавају.

5. Превише анализирају

Због превише размишљања и анализирања сваке ситуације, паметним женама остаје веома мало времена да се баве нечим другим, немају времена ни за себе. Због претјераног размишљања често пате од анксиозности, постају неодлучне и не могу да одлуче којим путем да крену. Прије него што направе било какав избор, желе да буду 100 % сигурне да је прави, што је често немогуће, па тако размишљајући и анализирајући дуго тапкају у мјесту, док живот пролази поред њих.